SKRIVIO SMRT 80 LJUDI

Španjolski strojovođa: Zaje... sam, želim umrijeti!

Bionic
Reading

Španjolska policija trebala bi u petak ispitati strojovođu vlaka koji je u srijedu navečer zbog prevelike brzine iskočio iz tračnica kod poznatog svetišta Santiaga de Compostele, pri čemu je poginulo najmanje 80 ljudi, dok u zemlji traje trodnevna žalost. Prema transkriptima razgovora, Francisco Jose Garzon (52) odmah nakon nesreće koju je skrivio zbog prevelike brzine frenetično je priznao krivnju i zapitao kontrolora Alvija Trainsa što da radi. 'Zaje... sam. Želim umrijeti', navodno je rekao spasiocima

Sudac zadužen za istragu nesreće naložio je policiji da ispita strojovođu Francisca Josea Garzona, koji se nalazi u bolnici. Nije poznato je li teško ozlijeđen.

Strojovođa nije uhićen, no čuva ga policija, a ispitan bi trebao biti tijekom dana.

Željeznička kompanija Renfe objavila je da strojovođa radi za njih već 30 godina i više od deset godina vozi vlakove. Na liniji na kojoj se dogodila nesreća vozio je oko godinu dana.

U bolnici se još nalazi 95 ljudi, od kojih je 32, uključujući četvero djece, u ozbiljnom stanju. Liječnici još pokušavaju identificirati tijela 13 žrtava.

Vlak je uletio u zavoj brzinom od 190 km na sat, po mjesnim medijima, dok je ograničenje brzine bilo 80 km na sat. U petak ujutro nastavljen je promet na pruzi paralelnoj s onom na kojoj se dogodila nesreća.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, rodom iz Galicije, posjetio je u četvrtak mjesto nesreće i žrtve u bolnici. U zemlji je proglasio trodnevnu žalost. Žrtve su posjetili i kralj Juan Carlos i kraljica Sofia.