ništa od zahtjeva zelenskog

Španjolski ministar smatra da Ukrajina ne može odmah u EU

28.02.2022 u 15:46

Bionic
Reading

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares odbacio je u ponedjeljak mogućnost da Ukrajina brzo uđe u Europsku uniju napomenuvši da je to dugotrajan postupak, ali da Kijev može imati neki oblik suradnje s klubom 27 zemalja.

"Ulazak u EU nije kapriciozan postupak koji se može ostvariti političkom odlukom. Tu postoje politički, gospodarski i socijalni standardi koje je potrebno ispuniti", izjavio je Albares za španjolski javni radio RNE upitan je li trenutačni ulazak Ukrajine u EU pitanje koje bi trebalo razmotriti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u ponedjeljak pozvao europske čelnike da prime Ukrajinu u EU.

"Obraćamo se EU radi trenutačnog primanja Ukrajine po novoj posebnoj proceduri", rekao je Zelenskij. "Uvjeren sam da je to ispravno. Uvjeren sam da smo to zaslužili", dodao je.

Rusija je prošli tjedan pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u intervjuu za Euronews da EU surađuje s Ukrajinom u određenim područjima te da ju želi unutra, no nije spomenula nikakve datume niti mogućnost davanja statusa zemlje kandidatkinje.

"S Ukrajinom imamo proces integriranja njenog tržišta u jedinstveno tržište EU-a. Također usko surađujemo u energetskoj mreži, radimo usko u različitim područjima, ona je dio nas, ona pripada ovdje te ju želimo unutra", izjavila je Von der Leyen u ponedjeljak.

Španjolski ministar Albares smatra da EU može imati određeni oblik odnosa s Ukrajinom, ali da to nije članstvo. Smatra da je približavanje Ukrajine zajedničkom bloku postepen postupak.

"EU ima razne odnose s mnogim europskim zemljama. Za neke to znači članstvo u EU, za neke uža carinska zajednica, puno je modaliteta", rekao je Albares. "Za Ukrajinu, čije srce kuca za iste vrijednosti za koje kuca i naše, za demokraciju, tržišno gospodarstvo i socijalnu pravdu, naravno da postoji prostor za odnos s EU-om", zaključio je. 

I predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nešto ranije u ponedjeljak komentirao je prijedlog o primanju Ukrajine u EU kazavši da je za njeno primanje potrebna suglasnost svih država članica, a da neke od njih o tome imaju različita stajališta.

Michel je objasnio postupak primanja neke države u EU-u, koji počinje s podnošenjem zahtjeva za članstvo, zatim Europska komisija mora proučiti taj zahtjev i objaviti mišljenje i na kraju se o toj kandidaturi moraju izjasniti sve države članice jednoglasno.

Posljednja zemlja koja je ušla u EU bila je Hrvatska godine 2013. Zemlje kandidatkinje su Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija te Turska čije potencijalno pristupanje nije aktualno.