teški uvjeti

Španjolski izbori na 40 plus: Na biralištima ventilatori i boce vode

23.07.2023 u 08:33

Bionic
Reading

Španjolska se priprema za nedjeljne parlamentarne izbore postavljajući ventilatore na birališta zbog velikih vrućina dok istovremeno putem pošte prikuplja glasove birača koji se nalaze na plažama i godišnjim odmorima u inozemstvu.

Odluka španjolskog socijalističkog premijera Pedra Sancheza o sazivanju izbora na netipičan ljetni dan, umjesto u prosincu, potaknula je službe na uvođenje posebnih mjera.

Španjolsku je prije nekoliko dana zahvatio treći toplinski val a tamošnja meteorološka služba AEMET očekuje temperature između 38 i 41 Celzijev stupanj na istoku, jugu i središtu zemlje.

"Već danima teško dišemo zbog vrućina. Ljudima se baš ne izlazi na ulicu ako ne moraju", rekla je Hini 55-godišnja vlasnica restorana u Alicanteu, primorskom gradu gdje je temperatura iznosila u petak 40 stupnjeva.

Lokalne vlasti u obližnjem mjestu Torrent postavile su 61 ventilator u lokalne škole gdje će birači ubacivati glasačke listiće. Mnogi prostori nemaju ugrađene klima uređaje što otežava provođenje izbora.

U glavnom gradu Madridu, čijim centrom uglavnom šeću strani turisti, postavljeno je 2.700 ventilatora i raspršivača vode. Hitna pomoć je pojačala prisutnost te će njihova vozila biti parkirana blizu birališta. Pozivaju stanovnike, napose starije, da piju što više vode.

U Albaceteu, gradu u središnjoj Španjolskoj, na biralištima će im biti podijeljeno 3000 boca vode.