koronavirus

Španjolska ulazi u posljednju fazu popuštanja mjera

08.06.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Oko 52 posto od 47 milijuna stanovnika Španjolske ušlo je u ponedjeljak u posljednju fazu popuštanja mjera uvedenih zbog koronavirusa nakon što je dan ranije preminula samo jedna inficirana osoba

Vlada nastoji izvesti zemlju u 'novu normalu' krajem lipnja kroz četiri faze, a u posljednju su ušle autonomne pokrajine poput sjeverne Baskije, Kanarskih i Balearskih otoka, te južne Andaluzije.

Ondje je ukinuto određeno vrijeme za slobodni izlazak stanovnika na ulicu, dopušteno je okupljanje do 20 osoba a u trgovačkim centrima i drugim mjestima okupljanja dopušten je kapacitet do 50 posto u odnosu na razdoblje prije krize.

Najveći gradovi Madrid i Katalonija ušli su u fazu 2 gdje je dopušteno okupljanje do 15 osoba, otvoreni su trgovački centri, kina, kazališta i koncertne dvorane ali uz smanjenji kapacitet posjetitelja.

Gradska vlast u Barceloni je instalirala 18 kamera sa senzorima kojima u realnom vremenu namjerava kontrolirati napučenost svojih 10 plaža kako ne bi došlo do pretjeranog okupljanja ljudi. Putovanja i turizam su i dalje zabranjeni.

U Madridu su u nedjelju bili redovi ispred trgovina s odjećom, a terase kafića i restorana pune. Od kada su terase otvorene prije dva tjedna, posjetitelji čekaju u redu za slobodno mjesto. Stanovnici nastavljaju nositi zaštitne maske jer su i dalje obvezne, a za nenošenje su propisane novčane kazne. Izvanredno stanje trajat će do 21. lipnja.

'Tada, međutim, zbog popuštanja mjera može doći do ponovnog izbijanja epidemije', upozorio je u nedjelju ministar zdravstva Salvador Illa u intervjuu za novine El País.

'Dok definitivno ne pobijedimo virus, uz cjepivo ili efikasnu terapiju, trebamo biti oprezni i naučiti živjeti s virusom. Zaštitne maske, međusobna udaljenost te higijena na javnim i privatnim mjestima moraju se provoditi', dodao je.

Ministarstvo zdravstva je u nedjelju izvijestilo kako je preminula samo jedna osoba od koronavirusa u posljednja 24 sata. U posljednjih tjedan dana umrlo ih je 72 čime se broj žrtava popeo na 27.136.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) najpopularnija je stranka u Španjolskoj za koju bi glasalo 28,3 posto stanovnika, pokazala je anketa u ponedjeljak u novinama ABC.

Za konzervativnu Narodnu stranku, drugu po brojnosti u parlamentu, glasalo bi 25,4 posto birača. Na trećem mjestu je desni Vox a na četvrtom lijevi Unidas Podemos, manjinski koalicijski partner PSOE-a. PSOE i Unidas Podemos na vlasti su od siječnja.