50.000 zaraženih

U Španjolskoj prva presuda u korist zdravstvenih radnika zbog nedostatne opreme: 'Vlada nije ispunila svoju obvezu'

05.06.2020 u 07:28

Bionic
Reading

Sud u pokrajini Aragón, na istoku Španjolske, donio je u četvrtak osuđujuću presudu protiv tamošnje regionalne vlade jer zdravstvenim radnicima nije osigurala zaštitni materijal za liječnje oboljelih od koronavirusa. To je prva ovakva presuda u Španjolskoj, jednoj od najpogođenijih zemalja, gdje je u zadnja tri mjeseca zaraženo više od 50.000 zdravstvenih djelatnika

Svaki peti oboljeli od koronavirusa je liječnik ili medicinska sestra.

U sudskoj presudi je navedeno kako je vlada Aragóna ugrozila zdravlje i život zdravstvenih djelatnika te joj je naređeno opremanje svih javnih i privatnih liječničkih ustanova potrebnom opremom.

Presuda, u kojoj nije spomenuto financijsko obeštećenje ili druge kazne za odgovorne, donesena je nakon što je sindikat pokrenuo sudsku tužbu.

„Ovo je simbolična odluka kojom je potvrđeno da vlada nije ispunila svoju obvezu“, izjavio je predsjednik sindikata Leandro Catalán. Dužnosnica regionalne vlade rekla je kako joj je sud naložio opremanje zaštitnim materijalom tamošnje ustanove "što se i provodi“. „I dosad smo to radili u skladu sa svojim mogućnostima“, napomenula je.

  • +3
Španjolska koronavirus Izvor: EPA / Autor: MARTA PEREZ

Vlada Aragóna je na suđenju tvrdila da je za nedostatak zaštitne opreme odgovorna središnja lijeva španjolska vlada iz Madrida, no sutkinja je navela kako je odgovornost bila na autonomnoj vladi.

U zemlji s 47 milijuna stanovnika koronavirusom je zaraženo 240.660 osoba a zdravstveni radnici izliječili su njih 150.400. Kada se virus pojavio u Španjolskoj krajem veljače morali su se štiti improviziranim materijalom pa su na društvenim mrežama osvanule i fotografije na kojima se vide sanitarni radnici kako se štite vrećama za smeće.

Dosad je preminulo više od 60 liječnika i medicinskih sestara.

U srijedu je zaklada nagrade Princeza od Asturije (Premio Princesa de Asturias), kojom se svake godine odaju priznanja za iznimna postignuća u Španjolskoj, izvijestila kako će u listopadu ta nagrada biti dodijeljena „zdravstvenim radnicima koji rade na prvoj crti protiv covida-19“.

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan (30), koja tri mjeseca u Madridu liječi oboljele od koronavirusa, također bi trebala dobiti to priznanje. Amadea, iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida. Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi počeli pristizati krajem veljače.