popuštanje mjera

Španjolska od 10. veljače ukida obavezno nošenje maski na otvorenome

04.02.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Španjolska vlada će od sljedećeg četvrtka ukinuti obavezno nošenje maski na otvorenom kao mjeru protiv koronavirusa, izjavila je u petak ministrica zdravstva Carolina Darias.

Mjera je ponovno uvedena potkraj prosinca kako bi se spriječilo širenje omikron varijante koronavirusa.

Kabinet planira odobriti promjenu na svom tjednom sastanku zakazanom za utorak i staviti je na snagu dva dana kasnije, rekao je Darias radiju La SER.

Vlada je "uvijek govorila da će trajati samo dok je to strogo potrebno", rekla je. Kako je stopa zaraze padala nekoliko dana, vlada smatra da se situacija promijenila, rekla je.

U protekla dva tjedna stopa zaraze covidom-19, bilježena tijekom proteklih 14 dana, stalno je bila u padu, te je u četvrtak bio 2.421 slučaj na 100.000 ljudi, u odnosu na gotovo 3.400 početkom siječnja.

Unatoč porastu broja slučajeva između studenog i siječnja kako se omikron širio, prijemi u bolnice i smrtni slučajevi znatno su ispod onih zabilježenih u ranijim valovima pandemije, velikim dijelom zahvaljujući visokoj stopi cijepljenja u Španjolskoj.

Ukupan broj umrlih od pandemije u Španjolskoj iznosi 94.040, a broj zaraženih 10,2 milijuna.

Nekoliko europskih zemalja proteklih dana počelo je ukidati ograničenja zbog covida. Maske na otvorenom više nisu obvezne u Francuskoj, a talijanska vlada objavila je u srijedu da će objaviti raspored postupnog ukidanja ograničenja.