visoka stopa cijepljenih

Španjolska ministrica zdravstva: Najgore u zadnjem valu pandemije je prošlo

28.01.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Postoje znakovi da je Španjolska prošla vrh svog posljednjeg vala pandemije koronavirusa izazvane omikron varijantom, izjavila je u petak španjolska ministrica zdravstva

"Sve ukazuje na to da krivulja infekcija pada", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias dodavši da se pad infekcija nastavlja iz dana u dan.

Sedmodnevna incidencija dosegnula je vrhunac početkom prošlog tjedna te je potom pala na sadašnju razinu od 1.306 na 100.000 stanovnika.

Pritisak na zdravstveni sustav također se smanjio. Prošloga tjedna broj pacijenata s covidom-19 u bolnicama pao je s 15,2 posto na 14,7 posto. U jedinicama intenzivne njege broj pacijenata pao je s 23,3 na 21,7 posto, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. U istom razdoblju bilo je 1.100 smrti povezanih s covidom-19.

U posljednja dva tjedna zabilježeno je ukupno 1,48 milijuna infekcija. Većina zaraženih ne pokazuje nikakve ili samo blage simptome bolesti.

Španjolska ima visoku stopu cijepljenih u usporedbi s drugima. Više od 80 posto do sada je primilo obje doze cjepiva, a 44 posto primilo je i treću dozu.

Mnogi dijelovi zemlje počeli su ublažavati restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ