ukupno 152.446 zaraženih

Španjolska nastavlja trend pada zaraze, 'požar se gasi'

09.04.2020 u 14:14

Bionic
Reading

U Španjolskoj su u četvrtak preminule 683 osobe od koronavirusa, što je pad u odnosu na prethodna dva dana, a ukupan broj žrtava dosegnuo je 15.238, pokazuju najnoviji podaci, a premijer Pedro Sanchez napokon je ustvrdio da 'požar polako dolazi pod kontrolu'

U posljednjih tjedan dana rast broja mrtvih oscilira, no u padu je od 2. travnja kada je dosegnuo maksimalnu razinu od 950 izgubljenih života u jednom danu.

U četvrtak je oboljelo novih 5.756 stanovnika, čime se broj inficiranih popeo na ukupno 152.446. To je 4-postotni rast u odnosu na dan ranije. Širenje koronavirusa posustalo u odnosu na prošli tjedan kada je dnevna stopa rasta novozaraženih iznosila oko 7 posto.

'Požar polako dolazi pod kontrolu', rekao je premijer Pedro Sánchez u parlamentu, gdje traje rasprava uoči glasovanja o produženju izvanrednog stanja za dodatnih petnaest dana. U četvrtak bi parlament trebao odobriti produženje do 26. travnja.

Oko 47 milijuna stanovnika se od 13. ožujka nalaze u svojim domovima, a dopušten im je izlazak samo u trgovinu s hranom, ljekarnu, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku postaju te kako bi prošetali psa. Od 30. ožujka zabranjen im je odlazak na poslove osim ako rade u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje ili plina.