koronavirus

Palestinci s dva potpuno različita pristupa epidemiji

09.04.2020 u 13:48

Bionic
Reading

Politička i fizička podjela između Palestinaca na Zapadnoj obali i Gazi ogleda se i u dva vrlo različita pristupu pandemiji koronavirusa, sa strogim izolacijskim mjerama kod jednih i ležernog švrljanja naokolo kod drugih

Na Zapadnoj obali, koja ima 250 slučajeva plućne bolesti Covid-19, mjere izolacije i gašenja javnog života provedene su vrlo brzo. Betlehem je zatvoren čim je zabilježen prvi slučaj u ožujku i proglašeno je izvanredno stanje.

Palestinska uprava na Zapadnoj obali ima ograničenu vlast nad područjem s oko tri milijuna Palestinaca koji žive uz Židove u izraelskim naseljima i u blizini izraelskih vojnih baza.

Predsjednik Mahmud Abbas je naredio stroga ograničenja kretanja, a ljudi mogu ići samo u ljekarne i dućane s hranom, a na svako kršenje reagira policija.

Vlasti su također bijesne na palestinske radnike koji su oboljeli u Izraelu, ali su se kriomice vratili na Zapadnu obalu, zaobilazeći izraelske kontrolne punktove i palestinske liječničke kontrole.

Međutim, u Pojasu Gaze, vrlo gusto naseljenoj priobalnoj enklavu u kojoj vlada islamistički pokret Hamas - zakleti suparnik više sekularne vlasti predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abbasa na Zapadnoj obali - vrlo je malo ograničenja.

Tržnice i plaže su prepune ljudi, a tek ih nekolicina nosi maske za lice. Dvije palestinske enklave su udaljene 40 kilometara, dijeli ih Izrael i nisu direktno povezane.

Gaza, površine 375 kvadratnih kilometara, prebivalište je za dva milijuna Palestinaca. Pod kontrolom islamističkog Hamasa je od 2007.

Manja i siromašnija, Gaza je godinama pod blokadom Izraela koji tvrdi da je na to primoran zbog sigurnosnih razloga, tj. slanja oružja i novca Hamasu. Palestinci u Gazi se žale da je blokada opustošila njihovu ekonomiju i zaustavila razvoj medicinskih kapaciteta.

No, geografska izolacija Gaze je najvjerojatnije spriječila prodor novog koronavirusa, poznatog kao SARS Cov-2. Do sada je u Gazi registrirano samo 13 slučajeva zaraze i svi se zaraženi nalaze u karanteni.

Hamas poručuje da su zdravstveni uvjeti u Gazi takvi da potpuna izolacija nije potrebna, no ipak su zatvorili škole, džamije i vijećnice te velika ulična okupljanja.