uhićen portugalac

Španjolska: Jednom od najvećih kripto prevaranata zaplijenjeno 20 luksuznih automobila

06.01.2022 u 09:22

Bionic
Reading

Španjolska policija nakon višemjesečne istrage uhitila je Portugalca za kojeg se vjeruje da je jedan od najvećih kripto-prevaranata u Europi. Zaplijenili su mu 2,5 milijuna eura vrijednu imovinu, uključujući dvadeset luksuznih automobila

Španjolska civilna garda zaključila je istragu početkom prosinca uhićenjem 45-godišnjeg portugalskog osumnjičenika u Valenciji, koju je pokrenula u kolovozu prošle godine. Muškarac je osumnjičen za sedam točaka prijevare i pranja novca, a prema policiji, jedan je od najvećih kripto-prevaranata u Europi, prenose španjolski mediji.

Ovaj 45-godišnjak je kreirao virtualne platforme za ulaganje u kriptovalute online, promovirajući ih u medijima i na raznim forumima, kao i na sportskim, pa čak i humanitarnim događanjima. Investitorima je obećao povrat od najmanje 2,5 % tjedno. S većim ulozima, mogući povrat je rastao. Sve u svemu, bila je to prijevara temeljena na takozvanoj Ponzi shemi. U samo nekoliko mjeseci prikupio je nekoliko milijuna eura imovine.

Tim je novcem 45-godišnjak platio svoj život na velikoj nozi - sve od luksuznih automobila preko grešno skupih putovanja do ručkova i večera u najboljim restoranima. Ne samo da je doveo žrtve u Španjolsku, nego i u Luksemburg i Švicarsku te kod kuće u Portugal. Nakon pet mjeseci istrage, policija je početkom prosinca u sklopu pretresa kuće pretražila njegov dom, sjedište njegove tvrtke i radionicu gdje je pronašla dio njegove imovine.

Zaplijenili su niz dokumenata, elektroničkih uređaja i nekoliko mobilnih novčanika s kriptovalutama, te 20 luksuznih automobila. Ukupno 2,5 milijuna eura imovine.