DIGITALNI JUAN

Kina lansirala aplikaciju za vlastitu digitalnu valutu

04.01.2022 u 18:17

Bionic
Reading

Ono što se mjesecima najavljivalo - danas se napokon i dogodilo. Kina je lansirala aplikaciju za vlastitu digitalnu valutu. Kao i sve ostalo u kineskoj ekonomiji - pod strogom kontrolom države.

Kineska središnja banka pokrenula je pilot verziju aplikacije za novčanik za digitalni juan u želji da proširi njegovu upotrebu na veći broj ljudi.

Aplikacija je dostupna u kineskim trgovinama Android aplikacija i Appleovom AppStoreu. Omogućuje korisnicima da otvore novčanik digitalnog juana i troše valutu.

Digitalni juan ili e-CNY digitalna je verzija kineske suverene valute i na njoj se radi još od 2014. To nije kriptovaluta poput bitcoina, već ju izdaje i kontrolira Narodna banka Kine.

Do sada je Kina napravila niz pokusa diljem zemlje u obliku lutrija gdje su korisnici u određenim gradovima dobili malu količinu digitalne valute za trošenje. Neki trgovci, kao što je tvrtka za e-trgovinu JD.com, prihvatili su to kao plaćanje u prošloj godini.

Ipak, valja istaknuti kako digitalni juan još nije službeno uveden na nacionalnoj razini i za takvo što nije postavljen vremenski okvir.

Nova aplikacija omogućuje korisnicima korištenje u deset područja uključujući velike gradove Šangaj i Peking. Ranije su samo odabrani korisnici mogli koristiti aplikaciju na temelju pozivnice. Ali sada svi mogu preuzeti aplikaciju, čime je naglašeno kako Kina pokušava pridobiti više ljudi da koriste digitalnu valutu.

"Područja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu" jedno je od mjesta na kojem se može koristiti digitalni juan, navodi se u obavijesti u aplikaciji. Zimske olimpijske igre, koje se ove godine održavaju u kineskoj prijestolnici, bile su jedan od događaja na koji je Narodna banka Kine ciljala uvođenje digitalnog juana.

Ipak, aplikacija e-CNY suočit će se s oštrom konkurencijom dvije dominantne kineske aplikacije za digitalno plaćanje - Alipay iz Ant Groupa i WeChat iz Tencenta.