ANALITIČARI

Bitcoin u padu, ali Goldman Sachs ima svijetle dugoročne prognoze za najpopularniju kriptovalutu

06.01.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Posljednji su tjedni obilježeni padom vrijednosti bitcoina. Bez obzira na to, analitičari Goldman Sachsa vjeruju u dugoročne perspektive najpopularnije kriptovalute.

Najvrjednija svjetska kriptovaluta pala je na oko 43.000 dolara nakon što je u studenom skočila na rekordnih 69.000 dolara. Ipak, Goldman Sachs je u ovotjednom izvješću rekao da bi bitcoin mogao više nego udvostručiti vrijednost, na nešto više od 100.000 dolara, u sljedećih pet godina.

"Mislimo da će tržišni udio bitcoina s vremenom najvjerojatnije porasti kao nusprodukt šireg usvajanja digitalne imovine", rekao je u izvješću Zach Pandl, jedan od voditelja globalne devizne strategije, tečajnog tržišta i tržišne strategije u nastajanju Goldman Sachsa.

Pandl tvrdi da će bitcoin sve više "krasti" tržišni udjel od zlata, koje je zastalo na razini od oko 1.800 dolara po unci.

Rekao je da bitcoin trenutno čini oko 20% takozvanog tržišta "čuvara vrijednosti", termina koji se koristi za opisivanje zlata, bitcoina i druge alternativne imovine poput valuta i roba čije cijene - u teoriji - ne bi trebale deprecirati kroz dulje vremensko razdoblje.

Pandl vjeruje da bi bitcoin u konačnici mogao činiti 50% tržišta zaliha vrijednosti, što bi moglo potaknuti bitcoin za oko 17% do 18% na godišnjoj razini u sljedećih pet godina do razine od 100.000 dolara.

"Mislimo da uspoređivanje njegove tržišne kapitalizacije sa zlatom može pomoći u određivanju parametara uvjerljivih ishoda za povrat bitcoina", dodao je Pandl.

Naravno, bitcoin i druge vrhunske kriptovalute kao što su ethereum, binance, solana i meme tokeni poput dogecoina i shiba inua bili su iznimno nestabilni u protekloj godini. Kriptovalute se u ovom trenutku ponašaju više kao dionice nego kao valute.

Ipak, sve veći broj vrhunskih menadžera fondova, uključujući Stanleyja Druckenmillera, Paula Tudora Jonesa i Georgea Sorosa, ulaže u bitcoin. Regulatori su prije nekoliko mjeseci odobrili fondove kojima se trguje na burzi koji također prate buduće cijene bitcoina, što individualnim ulagačima dodatno olakšava investicije.