NIJE PRIJAVIO 200.000 $

Španjolska istražuje američku plaću suca Garzona

11.03.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Služba za nadzor španjolskih sudova počela je u utorak istragu o prihodima koje je sudac Baltasar Garzon primao u Sjedinjenim Državama za svoja predavanja na sveučilištu u New Yorku, a nije ih prijavio svome poslodavcu.

Stegovna komisija Glavnog vijeća za pravosudnu vlast (CGPJ) jednoglasno je odlučila da će povesti istragu o 200.000 dolara koje je između ožujka 2005. i lipnja 2006. primio Garzon dok je radio u SAD-u kao gost predavač na sveučilištu.

Poznati sudac odbacuje optužbe da je htio utajiti prihode i ističe kako, da mu je to bila namjera, ne bi prijavio prihode američkoj i španjolskoj poreznoj službi, kao što je učinio, kako navodi blizak izvor.

Vrhovni sud je u ponedjeljak odbacio tužbu za "korupciju" koju je protiv sudca Garzona podnio jedan odvjetnik, ali je predao predmet CGPJ-u radi možebitnog određivanja stegovnih mjera sudcu koji svom poslodavcu, ministarstvu pravosuđa, nije prijavio 200.000 dolara.

Sudac Garzon (53) koji već 20 godina radi kao istražni sudac u španjolskom Vrhovnome sudu, postao je svjetski poznat kada je dao uhititi bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta 1998. u Londonu.