sloboda kretanja

Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo postigli dogovor u vezi Gibraltara

31.12.2020 u 15:38

Bionic
Reading

London i Madrid postigli su „načelni dogovor” u vezi Gibraltara koji će omogućiti očuvanje slobode kretanja na granici između Španjolske i te britanske enklave na jugu Iberskog poluotoka, objavila je u četvrtak španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha González Laya

Dogovor je postignut nekoliko sati prije stupanja na snagu brexita u četvrtak u ponoć, a omogućit će da granica između Gibraltara i Španjolske ne postane tvrda granica između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a.

Gibraltar će ostati članom europskih sporazuma kao što su schengenski prostor, kazala je ministrica.

Madrid i London pregovarali su o policijskoj kontroli kopnene granice između Španjolske i Gibraltara koja je bila isključena iz sporazuma o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a postignutog prošli tjedan nakon mukotrpnih pregovora.

Schengenski sporazum koji jamči slobodu kretanja između 26 zemalja članica odsad će se primjenjivati na britansku enklavu, navodi Madrid.

"Nema više granice. Schengen se primjenjuje na Gibralatar (u odnosu na) Španjolsku što omogućuje ukidanje kontrole između Gibraltara i Španjolske", rekla je González Laya.