AIDS U EUROPI

Španjolska, Grčka i Srbija najveće izvoznice HIV-a

  • Autor: I.E.
  • Zadnja izmjena 20.05.2009 15:43
  • Objavljeno 20.05.2009 u 15:43
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici koji su sastavili kartu širenja AIDS-a u Europi zaključili su da zarazu u najvećoj mjeri šire turisti koji se za vrijeme odmora zaraze u nekoj od destinacija pa bolest donesu u matičnu zemlju

Analizirajući situaciju u 17 europskih zemalja, međunarodni tim znanstvenika zaključio je da su Grčka, Portugal, Srbija i Španjolska najveće izvoznice virusa HIV-a te da se većina turista i migranta iz tih zemalja vraća zaražena.

Velika Britanija je, s druge strane, i izvoznica i uvoznica HIV-a, navodi stručni časopis Retrovirology.

Isto se može reći i za Izrael, Norvešku, Nizozemsku, Švedsku i Švicarsku, dok su, recimo, zemlje poput Austrije, Belgije, Danske, Njemačke i Luksemburga velike uvoznice HIV-a.

U Poljskoj se virus HIV-a širi među stanovništvom uglavnom zbog intravenoznih narkomana. Naime, polovica zaraženih HIV-om su narkomani.

Istraživači su otkrili da je najuobičajeniji tip virusa koji se širi Europom poznat kao HIV-1 podtip B.

Dimitrios Paraskevis sa Sveučilišta u Ateni za BBC je rekao da u popularnim turističkim destinacijama, poput Grčke, Portugala i Španjolske, HIV šire zaraženi turisti tijekom godišnjih odmora.

U slučaju Srbije, koja također glasi kao izvoznica virusa, Paraskevis smatra da HIV najvjerojatnije šire građani Srbije putujući po drugim zemljama.

'Virusi se šire među putnicima pa bi stoga zdravstveni preventivni programi trebali, umjesto pojedinačne zemlje, ciljati na širu populaciju kao što su migranti, putnici i turisti, koji su istovremeno i izvori i mete HIV-a', kazao je grčki profesor.

Kako bismo se zaštitili od zaraze HIV-om i ostalim spolno prenosivim bolestima, nužno je prakticirati siguran seks, kako doma tako i u inozemstvu, poručili su stručnjaci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi