NEPODNOŠLJIVA IZOLACIJA

Španjolci šeću s kozama i svinjama, a neki izvode i plišane životinje kako bi doskočili karanteni

21.03.2020 u 20:23

Bionic
Reading

Španjolci su zatvoreni već tjedan dana u kućama i sretni su ako imaju kućnog ljubimca za izvesti u šetnju, no oni koji ga nemaju, a u očaju da uhvate malo svježeg zraka, postaju sve kreativniji

Oko 47 milijuna stanovnika smije izaći nakratko van kako bi omogućili psu da prošeće i obavi nuždu.

Policija je, međutim, morala ukoriti ljude jer su sa sobom imali životinje s kojima obično ne hodaju. Neki su poslani doma nakon što su zatečeni u šetnji s kozama, svinjama, kanarincima pa čak i plišanim životinjama.

„Nemojte nas pokušavati prevariti jer ćete biti kažnjeni“, poručio je policijski sindikat Jupol preko Twittera nakon što je jedan muškarac u gradu Palenciji uhvaćen dok je na uzici vodio plišanog bijelog psića.

Policija u Kataloniji također je morala reagirati.

„Niti kanarinci, niti vijetnamske svinje, niti koze, što smo sve vidjeli u Palafrugellu ne mogu biti izlika za izlazak iz kuće i kršenje zabrane. Molimo vas ostanite doma!“, napisala je katalonska policija na Twitteru. Palafrugell je mjesto s oko 22.000 stanovnika blizu grada Girone.

  • +17
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca

U južnom gradu Murciji jedan se prolaznik bezbrižno šetao ulicom obučen u tiranosaura, dok je u čitavoj zemlji na snazi izvanredno stanje. Nakon što je stanovnicima izdana zapovijed da ostanu u kućama on je tumarao praznom ulicom sve dok nije naišao policijski automobil.

Policija u ophodnji zaustavila je „Tiranosaura“ pa ga upozorila da odmah ode doma. A onda je objavila video isječak tog uličnog susreta. Video snimci dodala je glazbu iz filma Jurassic Park.

Lokalna policija se zatim obratila stanovništvu s jasnom porukom.

„Tijekom izvanrednog stanja dopušten je izlazak kućnog ljubimca u pratnji jedne osobe, no samo nakratko kako bi ljubimac obavio nuždu. Ako si u kostimu Tiranosaurusa Rexa to ne vrijedi“, poručila je preko Twittera.

Španjolska je u tjedan dana postala druga najpogođenija zemlja koronavirusom u Europi nakon Italije. U subotu je od početka širenja koronavirusa u toj zemlji bilo ukupno 25.370  zaraženih osoba, od kojih je preminulo 1.380.

Koronavirus je krenuo iz Kine prije četiri mjeseca.

U pokušaju zaustavljanja širenja virusa, španjolska vlast dopušta stanovnicima izlazak samo kako bi otišli na posao, u bolnice, farmacije, trgovine s hranom, kioske, banke i benzinske crpke, te kako bi prošetali psa.

Za kršenje su predviđene kazne od nekoliko stotina eura.