ZA 380 MILIJUNA $

Sony kupio cloud gaming servis Gaikai

02.07.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Sony Computer Entertainment potvrdio je da je kupio Gaikai, cloud gaming servis, s namjerom da uz pomoć njega započne novi cloud servis

Unatoč nezavidnoj financijskoj situaciji u kojoj se Sony nalazi posljednjih nekoliko godina, iz tog japanskog giganta upravo je stigla potvrda da je Sony kupio Gaikai, jedan od najvećih cloud gaming servisa. Cijena? 380 milijuna američkih dolara.

 

'Kombinacijom resursa Gaikaija, uključujući njihovu tehnološku moć i inženjerski talent te iskustvo Sonyja u području gaminga, Sony Computer Entertainment će korisnicima ponuditi neusporedivo cloud iskustvo', izjavio je Andrew House, izvršni direktor SCE-a. 'Taj novi servis igračima će omogućiti da uživaju u cijeloj paleti sadržaja od visokobudžetnih igara do sasvim jednostavnih naslova na cijelom nizu uređaja koji imaju pristup internetu.'

 

Podsjećamo, cloud gaming servisi uz određenu nadoknadu omogućuju igračima da zaigraju omiljene naslove na cijelom nizu konfiguracija, pa i onima koje nisu ni približno snažne da uopće pokrenu određenu igru. U tom slučaju igra se pokreće na hardveru pružatelja usluge (Gaikai, OnLive...), dok igrač njome uprava sa svog računala smještenog bilo gdje na svijetu uz uvjet dobre internetske veze.

 

Zanimljivo, Sony je već ranije spominjao mogućnost pokretanja cloud servisa, i to najvjerojatnije kako bi na neki način bio implementiran u nadolazeći PlayStation 4, a prema nekim glasinama, Sony bi na taj način omogućio backward kompitabilnost, tj. mogućnost da na novoj konzoli zaigramo naslove koji su se igrali na PSOneu ili PlayStationu 2.

 

Kupnja Gaikaija još je jedan korak koji pokazuje novi smjer u kojemu je Sony krenuo nakon što je na poziciju predsjednika tvrtke zasjeo Kazuo Hirai, bivši direktor Sony Computer Entertainmenta. Jedna od karakteristika tog smjera je i povećano ulaganje u gaming i zabavne sadržaje, a nešto manje u primjerice televizijsku tehnologiju koja iz godine u godinu Sonyju generira ogromne gubitke. Gotovo je nevjerojatan podatak da je Sony 2000. godine vrijedio 100 milijardi američkih dolara, a danas tek 18 milijardi.