DVA U JEDNOM

Sonic Generations

25.10.2011 u 16:41

Bionic
Reading

Fanovi popularnog i simpatičnog Sonica vjerojatno su već izgubili svu nadu da će njihov junak dobiti igru na trenutnoj generaciji konzola kakvu zaslužuje. Onima koji tu vjeru nisu izgubili ukazao se Sonic Generations i donio svim obožavateljima nadu da bi Sonic mogao dobiti kvalitetnu igru dostojnu svoga imena

Kada su se pojavile prve informacije o izradi novog Sonic naslova naziva Sonic Generations, zvučalo je pomalo kao čin očajnika koji traži zadnju slamku spasa kako bi povratio nekadašnji ugled i zaustavio neminovno propadanje franšize kao što se to također događa sa naslovim kao što su Crash Bandicoot, Alex Kidd i Bubsy The Bobcat. Ako ste jedan od ljubitelja Sonic The Hedgehok franšize onda ste u potpunosti upoznati s prijašnjim epizodama u kojem je igrin izdavač Sega eksperimentirala s  prikazom u tri dimenzije, što u praksi jednostavno nije funkcioniralo. Ne kažemo da 3D koncept prikaza nije primjeren za ovakav žanr ali nešto je u konceptu definitivno krenulo po zlu što se moglo jasno vidjeti u finalnom produktu.

Na svu sreću, takav dizajn je odbačen jer koliko se god oni trudili, ljudi jednostavno nemaju dovoljno dobru koordinaciju i reflekse kako bi uspješno kontrolirali Sonica u više od dvije dimenzije. A ruku na srce, spori Sonic je kao Super Mario obučen u plavo odijelo. Stoga se Sega odlučila na kompromis. Kontrolirati Sonica u 2D-u dok se neprijatelji kreću u tri dimenzije. Vjerujte, nije tako loša ideja kako na prvi pogled možda zvuči jer se Sonic mnogo lakše kontrolira u 2D prikazu iako mu se neprijatelji kreću u sve tri dimenzije.  Moramo priznati kako takav koncept pruža iznenađujuće kvalitetno igrače iskustvo. Jednom riječju, zabavno je.

Zabavi uvelike pridonosi i grafika koja izgleda odlično uz mnogo detalja i šarenila. Nadalje, tu je i zanimljiva perspektiva koja pruža odličan osjećaj brzine uz kameru koja se okreče i rotira u svim mogućim smjerovima a da vi nikada ne izgubite pojam o prostoru i smjeru u kojem se krećete. U Sonic Generationsu moći ćete igrati kako s klasičnim Sonicom tako i s njegovom modernom verzijom. Klasični Sonic je vrlo jednostavan za kontrolirati jer ćete s njim samo skakati i koristiti poznati Spin Dash. Moderni Sonic ima nešto više poteza koji uključuje i Homing Attack ali je u konačnici također vrlo jednostavan za upravljanje.

Igranje s klasičnim Sonicom vratiti ćete se u doba Sega-e Genesis gdje je brzina bila više iznimka nego pravilo. Formula 'raskrižja' je ostala netaknuta tako da što ste više u nivou on postaje teži ali su i nagrade bolje. Sve u svemu, igranje s klasičnim Sonicom budi retro osjećaje a sidescrolling leveli su baš onakvi kakvih se nešto stariji igrači i sjećaju. Igranje s modernim Sonicom je nešto drugačija priča jer su moderniji leveli bliže onima iz naslova Sonic Unleashed ili Sonic Colors gdje se kamera nalazi ili iza njegovih leđa ili sa strane, ovisno na kojem djelu levela igrate. Igranje s modernim Sonicom je što se akcije tiče mnogo intenzivnije iskustvo u odnosu na klasičnog zbog gomile protivnika koji će vam se pojavljivati na putu te osjetno veće brzine.       

Kako god bilo, bilo da ste fan novog ili starog Sonica, svako će u ovoj igri pronaći nešto za sebe. Glazba u igri iako remasterirana za moderne levele, ostaje vjerna originalu što je za svaku pohvalu. Sonic Generations bi se trebao pojaviti u Europi 4.11.2011 i t o za PlayStation 3, Xbox 360 te Nintendo 3DS.

Sonic Generations trailer



Sonic Generations gameplay