KATAKLIZMA POKRAJ SPLITA

Šokirani njemački zastupnik: Riješite problem azbesta!

01.03.2017 u 07:25

Bionic
Reading

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo po drugi put pritvoren je, simbolično, uoči današnjeg Dana žrtava azbesta, no na teret mu se još uvijek ne stavlja apsolutno nijedna nepravilnost oko sanacije jedne od najvećih ekoloških mrlja u Hrvatskoj, bivše tvornice Salonit u Vranjicu pokraj Splita

Premda ekolozi iz udruge Barbarinac te Udruge oboljelih od azbestoze gotovo deset godina upozoravaju na problem kancerogenog materijala koji sustavno truje Split i okolicu, premda su se očajnički bacali pod kamione,

prosvjedovali i višekratno upozoravali institucije da se uz trovanje stanovništva kroz navodnu sanaciju azbesta provodi i očita pljačka državnog novca, rezultata još uvijek nema.

'Potrošili oko 140 milijuna kuna, a ništa nisu sanirali! Što je najgore - Mladineo je u zatvoru, a nema naznaka da će se s ovim otrovom bilo što napraviti', upozorio je Grgo Mandić iz Udruge oboljelih od azbestoze. Lovre Grgić iz Barbarinca podsjetio je da premijerka Jadranka Kosor nije ispunila obećanje koje je dala prije mjesec dana.

'Zatražili smo da se uklone svi odgovorni za višegodišnju pljačku i trovanje stanovništva, tražili smo tehničku reviziju svih takozvanih sanacija koje su dosad obavljene i međunarodni natječaj kojim će posao biti povjeren kvalitetnim tvrtkama, a koje bi svoje znanje onda prenijele na hrvatske tvrtke. Ništa se nije dogodilo', kazao nam je Grgić.

Na Dan žrtava azbesta Vranjic je posjetio zastupnik njemačkog Bundestaga i glasnogovornik za pitanja Europske unije Manuel Sarrazin, koji je ostao iskreno šokiran zatečenim stanjem i najavio podizanje problema na međunarodnu razinu.

'Nisam vjerovao da ću vidjeti nešto ovako, hrvatske vlasti moraju riješiti ovaj problem', kazao nam je Sarrazin nakon što je obišao tvornicu i odlagalište u Mravincima, gdje je opasni materijal deponiran na potpuno nestručan i opasan način. Dodao je da u cijeloj Europi, pa i u Njemačkoj, problem azbesta postoji i danas, no rješava se na stručan i kvalitetan način.

Vranjic su posjetili i aktivisti iz Europske organizacije za borbu protiv azbesta (EARA), čiji predsjednik Paolo Tomatis također nije bio previše raspoložen nakon sumornih prizora u Vranjicu i okolici.

'Državna i lokalna vlast moraju puno više pažnje posvetiti ovom problemu, ovo što se dogodilo u Salonitu i okolici je nedopustivo', kazao nam je Tomatis.