bih

Šokantni dokazi o zlostavljanju mentalno invalidne djece

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2019 12:28
  • Objavljeno 20.11.2019 u 12:28
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: NN / Catchlight Visual Services / Alamy

Djeca s mentalnim poteškoćama, koja bi trebala biti pod posebnom zaštitom, u jednoj su specijaliziranoj ustanovi u okolici Sarajeva izložena teškom zlostavljanju, upozorila je u srijedu zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Čudić

Ona je na konferenciji za medije u sjedištu entitetskog parlamenta u Sarajevu prikazala snimke na kojima se vidi kako su djeca, koja su smještena u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u mjestu Pazarić, vezana uz radijatore ili krevete, neki od štićenika su snimljeni s rukama vezanim na leđa, a prostori u kojima borave djeluju krajnje zapušteno.

Na nekima od snimki na djeci se jasno vide i tragovi fizičkih ozljeda.

Čudić je novinarima kazala kako šokantni prizori zorno dokazuju da se situacija u zavodu u Pazariću, kojim upravlja vlada Federacije BiH i u kojemu boravi oko 350 štićenika, može opisati kao 'moderno ropstvo'.

'Djeca i po 14 sati provode vezana', kazala je Čudić, koja je zastupnica oporbene Naše stranke (NS).

Najavila je kako će zatražiti hitno djelovanje parlamenta kako bi se spriječilo zlostavljanje djece i odmah provela smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora zavoda, koji su najodgovorniji za trenutačno stanje.

Na kaotično stanje u Zavodu nedavno je upozorio novoimenovani ravnatelj Redžep Salić objavivši informacije o brojnim zloporabama koje su počinili članovi ranije uprave. Po Salićevim navodima, novac namijenjen obnovi Zavoda i njegovu opremanju usmjeravan je na gradnju i opremanje vikendica i adaptacije stanova bivše ravnateljice i njenih suradnika.

Radovi na samom objektu u Pazariću pritom su izvedeni krajnje nestručno i uz uporabu najjeftinijih materijala pa u objekte u kojima borave djeca neprestano prodire vlaga.

'Uložen je ogroman novac, a nitko ne zna gdje je on točno završio', kazao je ranije ravnatelj Salić.

Vlada Federacije BiH najavila je kako će te navode provjeriti te je naložila izvanredan nadzor nad stanjem u Zavodu u Pazariću.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!