'samo nemoj nikome reći'

Poljska uvodi strože kazne za pedofile nakon šokantnog dokumentarca

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.05.2019 14:40
  • Objavljeno 14.05.2019 u 14:40

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Poljska je u utorak najavila planove za pooštrenje kazni za seksualno zlostavljanje djece, samo nekoliko dana nakon što je politički vrh te zemlje potresen dokumentarcem o pedofiliji u Katoličkoj crkvi, blisko vezanoj uz vladajuću nacionalističku stranku Pravo i pravda

U samo tri dana otkako je objavljen na YouTubeu, više od 11 milijuna ljudi pogledalo je dokumentarni film "Samo nemoj nikome reći". Prikazuje Poljake koji su se suočili sa svećenicima za koje kažu da su ih zlostavljali kada su bili djeca, te predstavlja navode o tome kako su poznati pedofili premještani između različitih župa.

Dokumentarac je ubrzo doveo do javnog negodovanja, a odvjetnici i novinari pozvali su policiju na pokretanje kriminalne istrage.

Problem se pojavio u kampanji za izbore za Europski parlament tijekom koje su problemi seksualnosti i religije igrali značajnu ulogu. Pravo i pravda (PiS) katoličku vjeru prikazuje kao ključni element nacionalnog identiteta. Liberali pak tvrde kako je Crkva stekla preveliku moć.

Lijeva progresivna opozicijska stranka Wiosna (Proljeće) planirala u ponedjeljak projicirati dokumentarac na zgradu u blizini crkvenog sjedišta. Policija je zaplijenila projektor te su blokirali održavanje događaja.

Vlada je u utorak najavila promjene u kaznenom pravu kojima bi se kazna za pedofiliju povećala na do 30 godina.

"Mučenje i pedofilija bili su preblago kažnjavani", rekao je na konferenciji za medije premijer Mateusz Morawiecki.

"Svako degenerirano, odvratno, okrutno društveno ponašanje, a posebice pedofilija, biti će još više stigmatizirano", poručio je.

U svom je govoru izbjegavao direktno povezivanje s Katoličkom crkvom ili dokumentarcem.

"PiS ne želi govoriti o Crkvi u ovom kontekstu jer Crkva surađuje sa strankom. Brojni svećenici podržavaju članove stranke na svojim misama stoga ne žele naštetiti Crkvi", komentirala je politologinja s Varšavskog sveučilišta Anna Materska-Sosnowska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!