JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Šok u Rijeci: Za napad na srpskog povratnika osumnjičen jedan od najpoznatijih hrvatskih spasioca, evo što kažu HGSS-ovci

26.08.2019 u 09:41

Bionic
Reading

Matko Škalamera (42) iz Viškova prijavljen je za kaznena djela prijetnje i nanošenja tjelesne ozljede, počinjena na osnovi nacionalne pripadnosti, na štetu 70-godišnjeg Dobrivoja Arsića, hrvatskog državljanina srpske nacionalne pripadnosti, piše Novi list, dodajući da je Škalamera pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka

Prema neslužbenim informacijama Novog lista, Škalamera je kategorički negirao da je prijetio Dobrivoju Arsiću na nacionalnoj osnovi i da je ikada isticao rasnu netrpeljivost prema bilo kojoj osobi.

'Riječ je o Matku Škalameri, dugogodišnjem iskusnom članu spasilačke ekipe riječke Gorske službe spašavanja, vrhunskom alpinistu, osobi koja je do sada iz životne ugroženosti spasila mnoge ljude, osobe koje su se zatekle u nevolji. Tim više je šok veći, s obzirom na to da je Škalamera posljednja osoba koja bi i do sada u nizu spasilačkih akcija iskazivala na bilo koji način rasnu netrpeljivost ili vrijeđala na nacionalnoj osnovi', piše Novi list.

Vinko Prizmić, dugogodišnji čelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, ističe da ovaj slučaj nema veze s Ravnateljstvom civilne zaštite.

'Govorim u svoje ime, ali se ograđujem od postupaka kolege Škalamere. Znam ga kroz godine zajedničkog rada, kvalitetan je alpinist, ali njegovi su postupci nespojivi sa službom GSS-a', kazao je Prizmić za Novi list.

Na istom je tragu i Josip Granić, pročelnik HGSS-a: 'Ne podržavamo nasilje, mi smo isključivo humanitarna organizacija, a sve vezano za ovakve ispade, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, kao i sve vrste ovakvih i sličnih djela smatramo protuprirodnim u našoj organizaciji'.

Dodaje da je osobno dugo radio sa Škalamerom. 'Bili smo u nizu spasilačkih akcija, surađivali na svim razinama i s te profesionalne strane imam samo riječi hvale za njega', naglasio je Granić.

Podsjetimo, osumnjičenom 42-godišnjak iz Viškova, koji je uhićen u subotu zbog prijetnji i ozljeđivanja osobe na osnovi nacionalne pripadnosti, u nedjelju je na riječkom Županijskom sudu određen istražni zatvor od 30 dana, a budući da je riječ o državnom službeniku, bit će udaljen iz službe.

Sudac istrage odredio je M.Š.-u, na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, a odbacio je prijedlog za određivanja pritvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, doznaje se sa suda.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćili su da će osumnjičeni, s obzirom na to da se radi o državnom službeniku koji je 1. siječnja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje preuzet u Ravnateljstvo civilne zaštite, sukladno Zakonu o državnim službenicima, biti udaljen iz službe.

'ŠKALAMERA JE DUGOGODIŠNJI SPAŠAVATELJ'

HGSS: Osuđujemo svako nasilje, bez prejudiciranja krivnje

U poslijepodnevnim satima HGSS se oglasio priopćenjem povodom medijskih napisa o njihovom članu Matku Škalameri. Podsjećaju da je HGSS nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka udruga javnog značaja, čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju prve pomoći treba upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

'Stoga je rasna, spolna, religijska, nacionalna i bilo kakva druga netrpeljivost nespojiva s misijom i vizijom Hrvatske gorske službe spašavanja. Volonteri HGSS-a pa tako i naš član Matko Škalamera, nebrojeno su puta pokazali da svoje aktivnosti obavljaju izrazito profesionalno, odgovorno i humano. Matko Škalamera dugogodišnji je spašavatelj i svoje je znanje, motiv i moral nebrojeno puta pokazao kako u Hrvatskoj tako i širom svijeta. HGSS ne može i ne želi prejudicirati ičiju krivnju niti se dovoditi u vezu sa spomenutim slučajem. Osuđujemo svako nasilje bez obzira tko ga, kada i gdje počinio. Detalje samog slučaja ne možemo komentirati do okončanja postupka', stoji u priopćenju HGSS-a s potpisom pročelnika Josipa Granića.

M. Š. je uhićen u subotu rano ujutro na graničnom prijelazu Rupa zbog sumnje da je prije nekoliko dana u Viškovu počinio kazneno djelo prijetnje. Riječ je o incidentu od 20. kolovoza, koji se dogodio na parkiralištu na Viškovu. Tada je ozlijeđen 70-godišnji hrvatski državljanin, pripadnik srpske nacionalne manjine, koji je medijima rekao da je pretučen i vrijeđan na nacionalnoj osnovi.

Iz policije su u nedjelju izvijestili da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom u vezi s događajem od 20. kolovoza u Viškovu te da je protiv njega podignuta kaznena prijava za kaznena djela prijetnje i tjelesne ozljede, počinjenih na osnovi nacionalne pripadnosti.

On je uhićen jučer u ranim jutarnjim satima te je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je ispred stambene zgrade u Viškovu došlo do sukoba zbog parkiranog vozila. Tom je prilikom osumnjičeni 42-godišnjak 70-godišnjem hrvatskom državljaninu uputio ozbiljne prijetnje zbog nacionalnog identiteta te ga lakše ozlijedio.