akcija U ZAGREBU

[FOTO] Hod za život: Nekoliko tisuća sudjelovalo u povorci od HNK do Zrinjevca, traže izmjene zakona o pobačaju

14.05.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća sudionika sedme po redu povorke, pod geslom "Život je zakon", okupilo se ispred zgrade HNK odakle su krenuli prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovih obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.

Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" i poruke poput: "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedana od začeća smije se" i sl.

Kako javljaju mediji, među sudionicima je i Željka Markić. 'Potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. U Saboru imamo zastupnike koje se zalažu da se može usmrćivati nerođenu djecu do poroda, zato smatramo da je nužno promijeniti zakon i uspostaviti pravni okvir koji se temelji na znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče gradončelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jedog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati', rekla je Markić govoreći o odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zabrani isticanje zastava Hoda za život jer se ne slaže s takvim pogledom, prenosi N1

Osvrnula se na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njeno dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom: "Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami."

Članica organizacijskog tima "Hoda za život" Andreja Duvančić napomenula je da se povorka održava u 11 gradova.

Organizatorice Hoda za život okupljenima su rekle kako je svaki život neprocjenjiv, kakav god on bio. "Iskustvo i znanost potvrđuju da je za brigu ključna ljubav, potpora obitelji i zajednice. Mi volimo oboje, i majku i dijete. Suodgovorni smo za to da zakoni štite najranjivije i najslabije. Kad vidimo da postoje zastupnici koji se zalažu za usmrćivanje djeteta, jasno je da je potreban novi zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti", rekla je Andrea Duvančić.

Svjedočanstvo žene koja je rodila dijete s teškim prognozama

Majka četvero djece Tea Bekavac, odlučila je s pozornice na Zrinjevcu podijeliti svoju priču o gubitku djeteta. Kaže da je u 7. mjesecu treće trudnoće saznala da dijete ima dijagnozu nespojivu sa životom.

"Svijet nam se srušio. Pitali smo se zašto baš mi", rekla je dodajući kako ni u jednom trenutku nije mislila da treba odlučiti što će jer smatra da na to nema pravo. Ona i suprug samo su se pitali kako će to preživjeti, kazala je. Odlučila je roditi djevojčicu Ritu koja je živjela dva mjeseca. "Bili smo uz nju u njenim posljednjim trenucima. Otišla je u miru. Dali smo sve od sebe što smo mogli za nju. Zato ja danas imam mir i živim u miru", rekla je Bekavac obraćajući se prisutnima.

  • +22
Hod za život Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Organizatori skupa posebnu zahvalu uputili su ginekolozima koji koriste instrument priziva savjesti, a jedan od njih obratio se okupljenima, ginekolog iz zagrebačke bolnice Sveti Duh Boris Ujević.

"Prizivom savjesti ne koristim se od jučer, nego od 1997.godine. To ne činim iz inata, iz lijenosti zbog bježanja od svoje odgovornosti kao što možemo čuti u nekim medijima. To je promišljena i odgovorna odluka koja se temelji na znanstvenim činjenicama", poručio je Ujević.

U povorci "Hoda za život" sudjelovalo je i desetak slovenskih građana koji se također zauzimaju za zakonsku zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Ljubljanska pedagoginja Urša Cankar osvrnula se pritom na aktualni slučaj hrvatske trudnice Mirele Čavajde te na druge žene koje su otišle u Sloveniju izvršiti prekid trudnoće zbog priziva savjesti ginekologa u hrvatskim bolnicama.

"Nemojmo se pretvarati da je slučaj majke Mirele koja želi pobaciti u Sloveniji čin suosjećanja između dviju država. Nije suosjećane oduzeti život hrvatskom djetetu u slovenskim bolnicama pod izgovorom etike", istaknula je.

Cankar je navela i kako ne želi da Slovenija postane "zemlja abortivnog turizma", ističući da bi slovenski liječnici svoje znanje trebali koristi za liječenje bolesne djece, a ne za oduzimanje života.