DIPLOMATSKI SKANDAL

Sofija uputila Parizu prosvjednu notu zbog Macronove usporedbe Bugara s kriminalcima

04.11.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Bugarska je u nedjelju uputila prosvjednu notu Francuskoj zbog izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a francuska veleposlanica u Sofiji pozvana je na razgovor u bugarsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak kako bi objasnila predsjednikove stavove

Službena Sofija uputila je prosvjednu notu nakon što Emmanuel Macron u subotnjem razgovoru za krajnje desni magazin Valeurs Actuelles (Aktualne vrijednosti) izjavio da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Bjelokosti nego bande iz Ukrajine i Bugarske.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekatarina Zaharijeva nakon Macronovih izjava naložila je bugarskom veleposlaniku u Parizu Angelu Čokalovu da uputi prosvjednu notu francuskom ministarstvu vanjskih poslova te je istovremeno pozvala francusku veleposlanicu u Sofiji Florence Robine u svoje ministarstvo radi objašnjenja. Zaharijeva je pritom istaknula da su Macronove riječi uvredljive i neprihvatljive te je dodala da ne razumije razlog za takvu izjavu, ocijenivši da je najvjerojatnije riječ o nekim unutarnjim francuskim političkim problemima.

Šefica bugarske diplomacije izrazila je uvjerenje da će ovaj nesporazum biti riješen diplomatskim putem. Zbog Macronove izjave na društvenim mrežama reagirao je i potpredsjednik bugarske vlade i ministar obrane Krašimir Karakačanov. On je na Facebooku napisao da je riječ o još jednom primjeru arogancije koju demonstrira jedan od aktualnih čelnika nekadašnje Antante te je pritom istaknuo da je predsjednikova izjava neprihvatljiva i uvredljiva s diplomatskog gledišta.

'Kategorički se protivim pokušajima da se diskreditira Bugarska i da se gaze prava bugarskih građana. Bivše kolonijalne sile trebale bi se suočiti s nasljeđem svoje vladavine', zaključio je Karakačanov. Zbog Macronovih izjava reagirao je i službeni Kijev, pozvavši francuskog veleposlanika u Ukrajini da objasni Macronov komentar.

Nakon sastanka francuskog veleposlanika Etiennea de Poncinsa i dužnosnika ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova objavljena je zajednička izjava u kojoj se ustvrđuje da su Macronove riječi izvučene iz konteksta. Obje strane su se usuglasile u tome da između Kijeva i Pariza postoje potpuno razumijevanje i suradnja na dobrobit obiju zemalja, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.