ITEKAKO SVJESNI ODGOVORNOSTI

Ogorčeni socijalni radnici: Suzdržite se od paušalnih ocjena o krivnji djelatnika Centra za socijalnu skrb

01.03.2019 u 21:47

Bionic
Reading

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) u petak je u priopćenju izrazila duboko žaljenje povodom tragičnog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu, ali i upozorila kako je stajalište da je bilo propusta u radu djelatnika Centra za socijalnu skrb i da je to uzrokovalo takvu tragediju štetno za daljnji rad svih dionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te su zamolili za suzdržavanje od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika centra

"Od prvih saznanja o događaju pažnja javnosti je ponovo usmjerena na zaposlenike Centra za socijalnu skrb uz stav da je došlo do propusta u radu djelatnika, te da je to uzrokovalo ovakvu tragediju. Takav je stav štetan za daljnji rad svih dionika koji se bave zaštitom djece i ranjivih skupina te umanjuje odgovornost počinitelja ovakvih djela", stoji u priopćenju HKSR-a koje potpisuje predsjednik Antun Ilijaš.

>>>Murganić: Predložit ćemo smjenu ravnateljice Centra za socijalnu skrb zbog tragedije na Pagu

Izražavajući duboko žaljenje događajem na Pagu u priopćenju su naglasili i da su kao struka, dužni izvijestiti javnost da ne postoje stručni postupci, metode rada, testovi, procjene ili protokoli koji su u stanju u potpunosti predvidjeti ljudsko ponašanje.

"U Centrima za socijalnu skrb rade stručnjaci koji su itekako svjesni svoje odgovornosti u zaštiti djece te su oni osobe koje rade motivirano i predano u otežavajućim uvjetima nedovoljnih resursa", dodali su.

Sve ljude iz sustava i izvan njega zamolili su da se suzdrže od paušalnih ocjena koje impliciraju krivnju djelatnika Centra za socijalnu skrb.

Poručili su kako ni u jednom trenutku ne odriču moguću odgovornost socijalnih radnika te da će u svrhu točnog informiranja javnosti Hrvatska komora socijalnih radnika, kao tijelo stručnog nadzora, odmah nakon prikupljanja svih činjenica vlastitih stručnjaka u navedenom nadzoru izdati svoje priopćenje.

  • +2
Otac bacio svoje četvero male djece s prvog kata kuće u Pagu Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Podsjetimo, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u petak je vezi sa slučajem obiteljskog zločina na Pagu potvrdila da su uočeni teški propusti u radu Centra za socijalnu skrb (CZSS), odnosno da je uočen nedovoljan kontakt s obitelji, kao i pristup problematici djece te je najavila da će se poduzeti mjere protiv odgovornih.

Ministrica Murganić kazala je da su poslali dvije inspekcije: jednu u nadležnosti Ministarstva, koja vodi nadzor nad radom Centra i radom službi, te drugu u nadležnosti Komore socijalnih radnika, koja obavlja nadzor nad svim zaposlenicima zadarskog Centra za socijalnu skrb i njegove paške podružnice.

'Već na prvim, preliminarnim izvidima upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice u zadarskom Centru za socijalnu skrb i moj je prijedlog da se traži smjena ravnateljice', rekla je ministrica na konferenciji za novinare te dodala da se čekaju nalazi druge inspekcije koji će pokazati tko je, kada i u kojem lancu sustava zakazao u praćenju i nadzoru te obitelji.

Objasnila je da se za sada može reći kako je uočen nedovoljan kontakt i obilazak obitelji, da pristup problematici djece i obitelji nije bio sveobuhvatan, da je trebalo voditi računa o kompetencijima i sposobnostima obitelji za skrb djece, kao i o međuresornoj suradnji, odnosno na suradnji s liječnicima, pedijatrima, školom i predškolskom ustanovom kako bi se mogla dobro i bolje prepoznati stanja i problemi djeteta.

'Zbog toga poduzimamo mjere prema odgovornima i prema drugima u nizu u tom lancu odgovornosti', ustvrdila je Murganić.

Na pitanje o mogućnosti oduzimanja licenci za rad, odgovorila je da prijedlog za oduzimanje licence daje Komora socijalnih radnika, a na pitanje jesu li ostali u sustavu socijalne skrbi znali za problem odgovorila kako ministarstvo otvoreno govori o svojim propustima.

Izjava Vesne Burčul, ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru

Ostali u sustavu također trebaju napraviti svoje izvide

'Ne funkcionira se samo kroz jedan sustav. Prema tome, svi ostali, isto kao što mi radimo svoje izvide i analize, mogu i trebaju napraviti svoje', ocijenila je smatrajući da ne snosi političku odgovornost.

'Odgovorno se ponašam. Nasilje je prisutno u društvu i nije počelo mojim dolaskom. Sustav nije nastao ovakav kakav je mojim dolaskom, ali ja i ova Vlada bili smo spremni to priznati i s time se suočavati', poručila je.

Ministrica Murganić istaknula je kako se sustavno radi na reorganizaciji sustava socijalne skrbi i samih centara što će se, kaže, vidjeti kroz izmjenu zakona. Najavila je ponovno osnivanje ukinutih Obiteljskih centara čija je značajna uloga, objasnila je, prevencija, psihosocijalna pomoć i savjetodavni rad.

'Uštede koje su se radile u vrijeme krize za sanaciju deficita proračuna često su i uglavnom išle na uštrb sustava socijalne skrbi, što je isto tako rezultiralo kumuliranjem problema', ocijenila je.

Ministrica se obratila javnosti nakon nezapamćenog slučaja obiteljskog nasilja na Pagu gdje je otac s balkona obiteljske kuće bacio svoje četvero maloljetne djece. Troje djece je na liječenju u zadarskoj bolnici, dok je najteže ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica prevezena u u zagrebačku bolnicu Rebro.