PRVU SJEDNICU VODIO MILANOVIĆ

Socijalni dijalog iz medijskog prostora vraćen u GSV

25.07.2013 u 15:00

Bionic
Reading

U Banskim dvorima održana je konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj je sudjelovao čak i premijer Zoran Milanović. Predsjednik novog saziva GSV-a je ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić, a potpredsjednici su predstavnik sindikata Damir Jakuš i predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak

Ministar Mirando Mrsić rekao je da je premijer Zoran Milanović s članovima GSV-a vodio 'razgovor u tolerantnom ozračju'. 'Mislim da se takav dijalog treba nastaviti i mislim da je dogovor da se takvi sastanci održe kada i jedna i druga strana ocijene da za to ima potrebe', rekao je Mrsić.

Što se tiče programa rada GSV-a, još je, kaže Mrsić, potrebno određeno usuglašavanje, a program će biti usvojen na sljedećoj sjednici. 'Jačanje socijalnog dijaloga je ono za što je Vlada opredijeljena. Rad GSV-a u ovom sazivu će biti na još jednoj višoj razini s ciljem da raspravimo teme važne za socijalne partnere, ali i građane. Doprinos tome je i zaključak kojim se Vlada obvezuje da će uz nacrte prijedloga određenih dokumenata, zakona ili propisa koji predlaže, prilagati mišljenje GSV-a. Time još više doprinosimo razvoju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj', rekao je Mrsić.

Potpisan je i kolektivni ugovor za djelatnost humanitarnog razminiranja. 'Tijekom pregovora smo dogovorili da ćemo taj kolektivni ugovor, kad stupi na snagu, proširiti na cijelu djelatnost', kaže Mrsić.

'Vlada je prezentirala načela i ciljevi novog Zakona o zaštiti na radu te je GSV podržalo ta načela, pa smo uputili zakon u proceduru', dodaje Mrsić.

Nada se da će budući rad GSV-a biti konstruktivan i da će sjednice prolaziti u tolerantnom ozračju, da će slušati jedni druge i da će rad podići na veću razinu. 'Problema je u socijalnom dijalogu bilo i sada trebamo skupiti glave kako bismo pokrenuli ekonomiju i donijeli određene reforme', kaže Mrsić.

Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak
rekao je da je njihov cilj da im se kroz obavezna mišljenja GSV-a čuje glas i u Saboru te da pomognu da se napokon ostvari gospodarski rast: 'Da nakon pet godina krize vidimo svjetlo na kraju tunela. Mi ćemo, naravno, davati svoje mišljenje premda se ono ne mora usvojiti.'

Predstavnik sindikata Damir Jakuš rekao je da mu je drago što je sjednicu sazvao premijer Milanović i da su čelnici sindikalnih središnjica po drugi put imali priliku s njime razmijeniti mišljenja: 'Drago mi je da smo mogli reći što nije dobro u socijalnom dijalogu i, bez obzira što ne mislimo jednako, činjenica je da smo zadovoljni samim time da ne zaboravimo što smo jedni drugima rekli u prostoriji. Možda to doprinese još boljem socijalnom dijalogu.'

Kaže da su sindikati uvijek davali svoje argumente, pa i kada se nisu slagali s Vladom. Jakuš očekuje da se i dalje sučeljava s Vladom, ali da pokušaju doći do konsenzusa. 'Činjenica je da ćemo imati i izdvojena mišljenja, ali ako ne postoji komunikacija, onda imamo socijalni dijalog preko medija. Bolje da imamo socijalni dijalog, i kroz medije i neposredni', kaže Jakuš.