ČIME SU SVE MAHALI?

Socijalistički simboli na antifašističkom skupu u Zagrebu: Groteska s lošim efektom

29.08.2017 u 11:37

  • +20

Prosvjed antifašista u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Bionic
Reading

Hrvatska zastava iz vremena jugoslavenskog socijalizma i crvena zastava sa srpom, čekićem i zvijezdom, koja je neodoljivo podsjećala na zastavu nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kojima se mahalo na sinoćnjem skupu antifašista u Zagrebu, izazvale su niz negativnih reakcija na društvenim mrežama

Nekoliko stotina ljudi u ponedjeljak navečer na Trgu žrtava fašizma željelo je odaslati poruku da Zagreb mora ostati 'nepokoreni grad' i sačuvati svoje antifašističke vrijednosti. Skup je ciljano održan prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će se odlučivati o promjeni imena Trga maršala Tita.

No upitno je koliko su u tome uspjeli ističući simbole totalitarnih režima.

Na Twitteru je skup komentirao i Vedran Đulabić, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, napisavši da kad vidi da se u Zagrebu 2017. godine maše zastavama SFRJ, 'normalan čovjek ne zna tko je u Hrvatskoj ozbiljnije skrenuo s uma - fašisti ili antifašisti'. Đulabić je prosvjednicima poručio da su potpuno izgubili kompas.

'Dajte podijelite ljudima terapiju i recite da je doktor rekao da se terapija ne smije preskakati', napisao je još.

  • +20
Prosvjed antifašista u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

U kratkom razgovoru za tportal Đulabić je objasnio zašto je reagirao na društvenoj mreži kad je vidio zastave kojima se u ponedjeljak mahalo na Trgu žrtava fašizma, napomenuvši da je nastupio kao obični građanin jer to nije područje njegova rada. Đulabić kaže da mu je bilo pomalo groteskno kad je vidio čime se maše na prosvjedu.

'Ipak smo otišli malo dalje od toga - većina građana Hrvatske na referendumu je odabrala da želi živjeti u drugom sustavu. To ne znači da smo se odrekli antifašizma, ali smo otišli dalje od socijalizma', kaže Đulabić.

Smatra i da ako antifašisti žele da antifašizam u Hrvatskoj postane imalo relevantna stvar, onda treba povezati to da je riječ o općoj civilizacijskoj tekovini koja se baštini i u zemljama poput Velike Britanije i Francuske, koje nisu imale socijalizam.

'Znamo kako se kod nas gleda na sve što je bilo u bivšem režimu, tako da smatram da je mahanje tim zastavama bilo promašeno', kazao nam je Đulabić. Ističe da su samo dolili ulje na vatru i dali argumente drugom taboru i vjeruje da se velik broj građana, koji podupiru antifašističku ideju, ne bi volio pojaviti na skupu na kojem se maše čak i zastavom Socijalističke Republike Hrvatske.

Napominje da je skup bio organiziran pod egidom 'antifašizam je moj izbor' te da on nije bio skup podrške maršalu Titu. Kazao je da je reagirao jer su tim zastavama zapravo dezavuirali ideju i dali mogućnost protivnicima da govore kako se ondje okupljaju neki jugonostalgičari, a i upitna je poruka koja se šalje mladim generacijama.