portugal

Socijalistički premijer Costa uvjerljivi izborni pobjednik, ankete pokazuju da je blizu osvajanja većine u parlamentu

06.10.2019 u 22:20

Bionic
Reading

Portugalski socijalistički premijer Antonio Costa uvjerljivo vodi na parlamentarnim izborima u nedjelju, prema izlaznim anketama, prenose lokalne televizije

Socijalistička stranka premijera Coste trebala bi osvojiti između 34 i 40 posto glasova, što bi bilo između 100 i 117 mjesta u parlamentu, prema projekcijama koje su objavile javna televizija RTP i privatne SIC i TVI. Apsolutna većina u parlamentu je 116 mjesta.

Socijaldemokratska stranka (PSD) desnog centra je druga s između 68 i 82 mjesta (od 24 do 31 posto glasova), prema tim izlaznim anketama.

Izbori su potvrdili da je Portugal jedna od rijetkih europskih zemlja na kojima je populistička desnica isključena s političke pozornice.

Na izborima je međutim zabilježena mala izlaznost: neodaziv bi mogao premašiti rekord s parlamentarnih izbora iz 2015. od 44,14 posto.

"Bez obzira na rezultat, treba jamčiti stabilnost buduće vlade", rekao je Costa nakon zatvaranja birališta, a mogao bi biti prisiljen od ponedjeljka krenuti u pregovore kako bi dobio potporu drugih stranaka.

  • +19
Izbori u Portugalu Izvor: EPA / Autor: ANDRE KOSTERS

Istančani taktičar, taj socijalist je nakon što ga je desnica porazila 2015. godine, uspio formirati manjinsku vladu, zahvaljujući podršci Bloka ljevice (radikalna ljevica) i komunista. Taj mu je pakt omogućio četiri godine na vlasti.

Blok ljevice bi dobio od 17 do 26 mjesta i komunisti od sedam do 14. Iznenađenje izbora je stranka za zaštitu okoliša i prava životinja PAN koja je dobila od dva do šest mjesta.

Od kada je Costa na vlasti portugalsko gospodarstvo je konsolidiralo oporavak započet nakon mjera štednje koje je pokrenula prethodna vlada desnog centra nakon financijskog spašavanja zemlje 2011.

Rast (3,5 posto u 2017. i 2,4 posto 2018.) je trenutačno najviši od početka 2000. godina, a nezaposlenost se vratila na razinu od prije krize (6,4 posto).