raj za umirovljenike

Portugal u nedjelju izlazi na izbore, a ovo je pet stvari koje je potrebno znati o toj 'europskoj Floridi'

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2019 09:19
  • Objavljeno 05.10.2019 u 09:19
tportal

Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA

Portugal u nedjelju izlazi na parlamentarne izbore. Agencija AFP navela je tim povodom pet stvari koje je potrebno znati o toj zemlji

Raj za umirovljenike

Portugal je zadnjih godina privukao tisuće europskih umirovljenika, pretežito Francuze, Britance i Talijane, pa ga danas nazivaju i "europskom Floridom".

U jeku financijske krize 2009., vlada je te umirovljenike oslobodila plaćanja poreza na prihod i tim potezom privukla strani kapital i dinamizirala tržište nekretnina.

Rezultat te mjere je da je 10.000 europskih umirovljenika odabralo plaćati porez u Portugalu, prema podacima iz 2017. godine. Glavni grad Lisabon i ljetovališta oko Algarvea na jugu omiljena su odredišta europskih umirovljenika za kupnju nekretnina.

Kineski kapital

Od 2011. godine Portugal je širom otvorio vrata za ulazak kineskog kapitala. Kinezi su tada postali glavni dioničari velikih grupa kao što su Energias de Portugal (EDP), elektrodistributera REN-a, banke BCP i vodećeg osiguravajućeg društva (Fidelidade).

Ulaganja kineskih državljana u Portugal danas se procjenjuju na nekih 10 milijarda eura, što je otprilike pet posto BDP-a.

Zemlja emigracije

Portugal ima 10,2 milijuna stanovnika, a još 2,2 milijuna Portugalaca živi diljem svijeta. Uključujući potomke iseljenika, portugalska dijaspora broji pet milijuna ljudi.

Najveća portugalska zajednica je u Francuskoj, ondje ih živi 600 tisuća. U Luksemburgu Portugalci čine 16 posto stanovništva. Očekuje se da će oko 1,4 milijuna Portugalaca u dijaspori glasati na nedjeljnim izborima.

prognoze analitičara

Na portugalskim izborima socijalisti vjerojatno ostaju na vlasti

Socijalist Antonio Costa vjerojatno će osvojiti još jedan mandat na portugalskim parlamentarnim izborima u nedjelju na temelju dobrih gospodarskih rezultata ostvarenih u četiri godine koliko je vodio manjinsku vladu uz potporu krajnje ljevice. Posljednje ankete predviđaju socijalistima 37 posto, a socijaldemokratima (PSD, desni centar) 30 posto, iako se u tri mjeseca razlika prepolovila.

Ako su prognoze točne, pobjeda socijalista ne bi bila dostatna za apsolutnu većinu i time se ne bi ostvario Costin san da se riješi koalicijskih partnera.

"Osim ako se ne dogodi debakl na desnici, apsolutna većina socijalistima čini se malo vjerojatnom", predviđa politolog Antonio Costa Pinto.

Jedna od rijetkih "uspješnih priča" unutar europske obitelji socijalista, portugalska stranka PS preuzela je vlast 2015. zahvaljujući dotad neviđenom savezu s Blokom ljevice i Strankom komunista. Portugal je tada bio teško pogođenom dužničkom krizom i izlazio je iz programa spašavanja Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji su toj članici Unije odobrili 78 milijarda eura zajma (od 2011. do 2014.) u zamjenu za drastične mjere štednje, reforme i privatizacije. (Hina)

Portugalci na čelu važnih svjetskih organizacija

Portugal je zadnjih godina dao nekoliko svojih dužnosnika na čelne pozicije važnih međunarodnih organizacija.

Bivši premijer Anotnio Guterres postao je 2017. glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Sadašnji ministar financija Mario Centeno postao je predsjednik eurogrupe iste godine, a bivši europski povjerenik Antonio Vitorino od 2018. na čelu je Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Bivši premijer Jose Manuel Barroso bio je predsjednik Europske komisije od 2004. do 2014.

Pluto

Zahvaljujući velikim šumama hrasta plutnjaka, koji pokrivaju oko 737 tisuća hektara, Portugal je nesporni kralj proizvodnje pluta.

U zemlji se godišnje proizvodi 100 tisuća tona pluta, što je otprilike pola svjetske proizvodnje. I naravno, Portugal je najveći svjetski izvoznik toga proizvoda.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!