ČUDESNI SVEMIR

Snimljeno nastajanje 'nemoguće velike' zvijezde!

11.05.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Infracrvena svemirska promatračnica Herschel, koju je prije godinu dana lansirala Europska svemirska agencija (ESA), prvi je put zabilježila nastajanje 'nemoguće velike' zvijezde u golemom mjehuru plina

Snimke, predstavljene ovih dana na ESA-inoj znanstvenoj konferenciji, bacaju novo svjetlo na dosadašnje ideje o rađanju zvijezda. Naime, Herschelova promatranja oblaka RCW 120 u području zviježđa Orla otkrila su

rađanje zvijezde koja bi kroz nekoliko stotina tisuća godina mogla postati jednom od najvećih i najsjajnijih u našoj galaksiji.

Njezina je masa već sada osam do deset puta veća od mase našeg Sunca, a još uvijek je okružena plinovima i prašinom 2000 puta veće mase od Sunca kojima se može nastaviti 'hraniti'.

'Ova zvijezda može samo nastaviti rasti', rekla je dr. Annie Zavagno iz Laboratoire d'Astrophysique de Marseille.

Goleme zvijezde su rijetke i kratka su vijeka, a prilike da ih se snimi u nastajanju još su rjeđe. Znanstvenici se nadaju da bi ova i slične fotografije u budućnosti mogle riješiti jedan od paradoksa astronomije. 'Prema našem sadašnjem shvaćanju, zvijezde veće od osam Sunčevih masa ne bi uopće trebale postojati', kaže dr. Zavagno. Naime, snažna svjetlost koju zrače ovako velike zvijezde trebala bi otpuhati oblake iz kojih nastaju prije nego se stigne nakupiti tako velika masa.

Međutim, na neki način one ipak nastaju. Mnoge takve 'nemoguće' zvijezde već su ranije snimljene, a neke od njih imaju masu i do 150 puta veću od Sunčeve. Budući da je Herschel sada zabilježio nastajanje jedne od njih, astronomi se nadaju da će otkriti zašto ona prkosi njihovim teorijama.

Herschel je najveći svemirski teleskop ikada lansiran u svemir. Promjer njegova glavnog ogledala četiri je puta veći od bilo kojeg ranijeg infracrvenog teleskopa i 1,5 puta veći od Hubbleovog. Kako Zemljina atmosfera blokira veći dio zračenja prašine i plinova zvijezda u nastajanju, potpuna slika ovih 'rodilišta' može se dobiti samo sa svemirskih teleskopa.