priznate diplome u eu

Snažno porastao broj prijava za studiranje u Mostaru, uveden i eUpis

11.07.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Gotovo 50 posto kandidata više u odnosu na posljednje tri godine prijavilo se za studiranje na Sveučilištu u Mostaru (SUM), na kojemu se prvi put u BiH upis odvijao elektroničkim putem

U prvome upisnome krugu putem sustava eUpis pristiglo je gotovo 1900 prijava za programe Sveučilišta na 66 studijskih programa. Nakon što je posljednje tri godine bilježen pad broja kandidata, ove je godine gotovo za 50 posto porastao broj onih koji žele studirati na ovoj jedinoj javnoj visokoškolskoj ustanovi na kojoj se nastava u BiH odvija na hrvatskome jeziku, izvijestili su iz SUM-a u Mostaru.

Prema podacima iz procesa prijave vlada veliko zanimanje studenata za oblast STEM (znanost, tehnologije, inženjering i matematika) te biomedicinske fakultete gdje je za Medicinski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija i Farmaceutski ukupno stiglo više od 500 prijava.

Kada je riječ o društvenim i humanističkim znanostima prednjače Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji ujedno imaju i najveći broj studijskih programa u ponudi na cijelom sveučilištu.

Prvi put kandidati su se na studiranje na ovoj jedino visokoškolskoj ustanovi prijavljivali elektroničkim putem, a taj je proces okončan uspješno rekao je član IT Centra Sveučilišta u Mostaru i voditelj eUpisa Robert Rozić.

"Ovaj važan korak u modernizaciji sveučilišnog sustava omogućio je brži, učinkovitiji i transparentan način upisa studenata. Sustav automatski generira ljestvicu poretka prema bodovima koje su kandidati ostvarili u razredbenom postupku", rekao je Rozić.

Diplome sa Sveučilišta u Mostaru jedine su iz BiH priznate u Europskoj uniji zahvaljujući akreditaciji hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).