STRANI AGENTI

Snažan udar Rusije na nevladine udruge

27.03.2013 u 13:29

Bionic
Reading

U okviru inspekcija nevladinih udruga u Rusiji u srijedu ujutro je pretražen je ured Human Rights Watcha, izjavila je jedna dužnosnica HRW-a.

'Predstavnici tužiteljstva i porezna inspekcija došli su u naš moskovski uredu u 10.45 sati (po lokalnom vremenu)', izjavila je za rusku agenciju Interfax Rachel Denber iz HRW-a. 'Veliki val provjera je u tijeku (u Rusiji) i mi smo također pogođeni', kazala je ona kritizirajući 'pritisak na civilno društvo u Rusiji'. Ruska nevladina udruga za ljudska prava Agora priopćila je da je inspekcija došla i u njezin ured u srijedu te da je zatražila uvid u dokumente o aktivnostima i djelatnosti kao i popis članova, rekao je jedan predstavnik Agore.

Posljednjih dana ruske su vlasti provele kontrolu u stotinjak organizacija, uključujući najveću nevladinu organizaciju za ljudska prava u Rusiji, Memorijal, i Amnesty International. Te su provjere u skladu sa zakonom koji je stupio na snagu krajem 2012. i koji obvezuje nevladine udruge koje se financiraju iz inozemstva, a bave se političkim aktivnostima, da se upišu na popis 'stranih agenata' i da se kao takve predstavljaju u svakoj javnoj aktivnosti.

U više ureda Francuske Alijanse u Rusiji provedene su inspekcije u utorak, a također su provedene u njemačkim zakladama. Njemačka je u utorak pozvala drugog čovjeka ruskog veleposlanstva u Berlinu u njemačko ministarstvo vanjskih poslova kako bi izrazila zabrinutost. Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da je 'zabrinuta zbog akcija koje trenutačno provode vlasti u sektoru nevladinih organizacija u Rusiji'.

'Inspekcije i pretrage provedene na osnovi nejasnih pravnih odredbi su zabrinjavajuće jer izgleda da je njihova svrha oslabiti aktivnosti civilnog društva', rekla je Ashton u priopćenju objavljenom u utorak navečer.