RUSKI RADIOTELESKOP

'Snažan' signal iz svemira pokrenuo glasine, nitko ne zna što je

30.08.2016 u 13:14

Bionic
Reading

'Snažan signal' što ga je detektirao radioteleskop u Rusiji koji traži znakove vanzemaljskog života probudio je popriličan interes u znanstvenoj zajednici, piše Phys.org, znanstveni portal posvećen vijestima iz svijeta fizike

Dotični signal zabilježen je iz smjera zvijezde HD164595, od Zemlje udaljene oko 95 godina svjetlosti, a oko nje kruži najmanje jedan planet.

'Nitko ne tvrdi da se radi o signalu koji emitira neka vanzemaljska civilizacija, ali radi se o nečemu što se definitivno isplati pobliže provjeriti', prokomentirao je Paul Gilster, autor weba Centauri Dreams, posvećenog praćenju recenziranih znanstvenih radova o istraživanju tzv. dubokog svemira.

Informacija o signalu iz smjera HD164595 objavljena je ovih dana, iako je on detektiran prošle godine radioteleskopom RATAN-600, koji se nalazi u ruskoj Zelenčukskaji. Stručnjaci se slažu da je prerano za nagađanja o značenju signala, ali i preciznoj lokaciji njegova porijekla.

'Ipak, signal je toliko provokativan da istraživači s teleskopa RATAN-600 traže da se sustav zvijezde HD164595 permanentno motri', kaže Gilster. O ovom će otkriću astrofizičari detaljno raspravljati na 67. Međunarodnom astronautičkom kongresu koji će se održati 27. rujna u Guadalajari u Meksiku.


Iako je postoji minimalna šansa da signal potječe od vanzemaljske civilizacije, javili su se i stručnjaci koji su ponudili jednostavnije i samim time vjerojatnije rješenje ove misterije. Naime, astronom s teksaškog sveučilišta A&M Nick Suntzoff rekao je za Arstechnicu da je signal uočen u dijelu elektromagnetskog spektra kojim se inače služi vojska, na frekvenciji od oko 11 GHz.

'Bilo bi vrlo neobično ispostavi li se da se radi o pravom astronomskom signalu. Nitko ne zna pouzdano tko ili što emitira na 11 GHz, a nije nezamislivo da se radi o komunikaciji između zemaljskih stanica i satelita', rekao je Suntzoff, pa dodao: 'Svakako bih pratio taj signal, ali ne bih previše naglašavao činjenicu da se možda radi o vanzemaljskom signalu s obzirom na to da postoji značajna vjerojatnost da se radi o vojnim komunikacijama.'