IZ SUSJEDNE SLOVENIJE

Snažan potres osjetio se i u Hrvatskoj

22.04.2014 u 12:34

Bionic
Reading

U 10.58 po našem vremenu u zapadnim dijelovima Hrvatske osjetio se snažan potres kojem je epicentar bio u susjednoj Sloveniji nedaleko od granice

Prema prvim podacima seizmologa Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, epicentar potresa magnitude 4,7 po Richterovoj ljestvici zabilježen je kod sela Knežak u Sloveniji na koordinatama 45.69 N; 14.30 E, 45 kilometara jugozapadno od Ljubljane te 36 kilometara sjeverno od Opatije na dubini od dva kilometra ispod površine Zemlje.

Potres je bio jak pa je u epicentru mogao prouzročiti materijalnu štetu. U Hrvatskoj je ona manje vjerojatna. Na vijesti o mogućim štetama treba još malo pričekati, objasnila je za tportal dežurna seizmologinja Ines Ivančić.

Jako podrhtavanje tla osjetilo se u dva kraća intervala ponajviše u najzapadnijim dijelovima Hrvatske, od Rijeke i Pule do Zagreba.

Prema telefonskim pozivima medijima u Rijeci, čak ni stariji građani ne sjećaju se ovako snažnog podrhtavanja u ovom gradu.

Slovenski mediji javljaju da se potres osjetio širom njihove zemlje. U Pivki, koja se nalazi nedaleko od epicentra, neke škole i vrtići organizirali su evakuaciju djece ili smještaj u sigurne prostorije. Neslužbeno se doznaje da su na nekim zgradama primijećene napukline na zidovima, no za sada nema informacija o nekim većim štetama.

Još jedan u BIH!

Nedugo nakon prvog u 11.22 po našem vremenu regiju je zatresao i drugi potres, ovaj put u Bosni i Hercegovini.

Epicentar drugog potresa jačine 4,5 Richtera zabilježen je 125 kilometara južno od Zagreba, odnosno 22 kilometra zapadno od Sanskog Mosta.

Informacije o potresima prenio je i Europsko-mediteranski seizmološki centar. Ista stranica javila je da je snažan potres sinoć uzdrmao sjeverni dio Jadrana.