HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

Smjena ravnateljice varaždinske bolnice je nezakonita

27.01.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) u petak su izrazili zgroženost te nezakonitom ocijenili odluku Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin o smjeni ravnateljice te bolnice Sanje Zember, pozivajući se na tumačenje resornog ministarstva da ravnateljicu, zbog isteka zakonskog roka u kojemu ju je moglo smijeniti vijeće, može smijeniti samo ministar

'HLK najoštrije osuđuje činjenicu da se kao razlog smjene navodi ravnateljičino poštivanje pozitivnih zakonskih propisa. Doktorica Zember je kao odgovorna osoba poštivala važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine te je mladim kolegama, sukladno zakonskoj obvezi, ponudila dodatak ugovoru o specijalizaciji. Zbog navedenog, Upravno vijeće OB Varaždin izašlo je iz svojih nadležnosti te je provelo smjenu kolegice Zember, usprkos protivnom mišljenju Stručnog vijeća bolnice', navode iz HLK u priopćenju.

Ističu kako su 'lokalni županijski moćnici predvođeni županom Varaždinske županije Predragom Štromarom' poslali su hrvatskim građanima jasnu poruku da se zakonski propisi trebaju poštivati samo ako to politika odobri, a da je u protivnom kršenje zakona ne samo prihvatljiv način, već i imperativ za zadržavanje dužnosti. 'To je nedopustivo i zbog toga trebaju snositi političku odgovornost', poručuje predsjednik HLK-a Trpimir Goluža.

U liječničkoj komori ocjenjuju kako je time narušen i autoritet Ministarstva zdravstva i ministra Milana Kujundžića, kojega pozivaju da ustraje na zaštiti zakonitosti, kao i ostale mjerodavne institucije i dužnosnike da temeljem svojih nadležnosti sankcioniraju svako kršenje zakonskih propisa, kao i postupak smjene ravnateljice OB Varaždin. Upravno vijeće OB Varaždin u petak je razriješilo dosadašnju ravnateljicu Sanju Zember, kojoj se na teret stavlja da nije predložila s važećim zakonima usklađen novi Statut bolnice niti provela odluke tog vijeća, kao i da je selektivnim obavijestima u javnosti stvarala krivu sliku o bolnici.

Zember je odbacila sve optužbe i ustvrdila kako one nisu razlog za njeno razrješenje, ocijenivši svoje razrješenje kao politički motivirano. 'Ja ću poštivati odluku Upravnog vijeća, iako doista smatram da je moje razrješenje prije isteka mandata politički motivirano i bez opravdanih razloga, što se može iščitati iz mojeg očitovanja. Nisam pravnik, no zaista prema pravnom tumačenju, odluka o mom razrješenju je protuzakonita', zaključila je.