uzburkane vode na vrhovnom sudu

Smijenjeni sudac o Dobronićevoj odluci: Nepropisno i necivilizacijski

08.07.2022 u 13:39

Bionic
Reading

Sudac Vrhovnog suda, Damir Kos, kojega je šef Vrhovnog suda, Radovan Dobronić smijenio s dužnosti predsjednika kaznenog odjela tog suda koji je iznenađen procedurom

'Uobičajeno je da prema aktu koji on donosi, koji je u njegovoj nadležnosti, morao bi ga znati, a očito ga ne zna, prije takve odluke je obavezno mišljenje sjednice odjela, a toga nije bilo. Akt sam dobio mailom kad mi ga je poslala njegova tajnica. Civilizacijski bi bilo da me pozvao i da smo razgovarali i da je rekao – čujte, kolega Kos, mi više ne možemo surađivati i sve bi bilo onda jasnije', rekao je Kos za N1.

Nakon prijepora koji su se pojavili, Kos je bio razmišljao može li biti dio istoga tima s Dobronićem.

'Dobronić je odlučio to na ovakav način, ja bih rekao nepropisan i necivilizacijski', rekao je sudac Kos.

Upitan koji je stav vezano za izvansudske aktivnosti sudaca, o čemu je bilo riječi na okruglom stolu koji je Dobronić organizirao, Kos je rekao da su one složena stvar te da je na okruglom stolu Dobronić predstavnike medija poslao van 'da ne budu prisutni i ne slušaju ono što bi govorili drugi koji bi govorili drugačije od onoga što je on govorio'.

Smatra da su izvansudske aktivnosti sudaca dopuštene.

'Da tu ima poslova i honorara koji su začudni, da, ima. Da o njima treba raspravljati, da, treba raspravljati', rekao je Kos.

Dodao je da je zanimljivo da Dobronić o tome ide raspravljati, a kad se pogleda njegova imovinska kartica, 'onda on na ime predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dobiva 10.000 eura'. Mišljenja je da bi Dobronić trebao krenuti od sebe i odreći se toga honorara.