Ivana Katavić

Smijenjena ravnateljica centra za državnu maturu, poznato i tko će je naslijediti

05.05.2021 u 18:56

Bionic
Reading

Ivana Katavić više nije ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, Katavić je razriješena na vlastiti zahtjev u srijedu poslije podne na sjednici Upravnog vijeća NCVVO-a, koja je ovaj put održana uživo u Zagrebu.

Upravno vijeće istovremeno je za v.d. ravnatelja te ustanove imenovalo Vinka Filipovića, bivšeg ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje (do 2006. godine Zavoda za školstvo) na čijemu je čelu Filipović bio u tri mandata, od 2004. do 2015. godine. Filipović je također u javnosti poznat kao osnivač i dugogodišnji predsjednik školskog sindikata Preporod. Novu dužnost preuzet će u ponedjeljak, javlja Slobodna Dalmacija.

Ostavka ravnateljice Katavić došla je nakon što UV-u nije pošlo za rukom smijeniti je na prethodnim dvjema izvanrednim sjednicama u travnju i to zbog nedostatka kvoruma. Sama ravnateljica Katavić ostavku tada nije htjela podnijeti, a u kasnijem očitovanju za javnost čak je ustvrdila kako bi njezina ostavka, dana pod pritiskom, ugrozila provedbu ovogodišnje državne mature.

Odgovornost ravnateljice Katavić propitivala se nakon što je u javnost krajem ožujka dospjela informacija o skandaloznom postupku naknadne dodjele bodova za 13 prošlogodišnjih maturanata tijekom žalbenog postupka na lanjskom jesenskom roku mature, kada su dijelu njih priznati čak i netočni odgovori zbog čega ih je devetero uspjelo položiti maturu.