u svim školama

Ispitom iz hrvatskog jezika za sve četvrtaše počinju nacionalni ispiti

03.03.2024 u 09:53

Bionic
Reading

Ispitima iz hrvatskog jezika u ponedjeljak počinju nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda, a novost je da će ih do 8. ožujka umjesto u odabranim eksperimentalnim školama pisati svi četvrtaši, njih 37.007, a tjedan kasnije, od 11. ožujka i svi osmaši

Učenici četvrtih razreda ispite će pisati iz tri predmeta, nakon hrvatskog jezika, 6. ožujka će pisati matematiku, a 8. ožujka na redu je priroda i društvo.

Provedba nacionalnih ispita počela je eksperimentalno u 81 školi, lani su ih prvi put pisali svi učenici osmih razreda, a sada tri godine od uvođenja uz osmaše u svim školama pišu ih i svi četvrtaši, kazao je Hini ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

I za učenike osmih razreda, kojih je ove godine prema podacima NCVVO 40.760, prvi je na rasporedu ispit iz hrvatskog jezika, a polaže se 11. ožujka.

Dva dana poslije, 13. ožujka pišu prvi strani jezik, matematika je na rasporedu 15. ožujka, biologija 19., a fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. ožujka, geografija 26. ožujka, a kemija 27. ožujka.

Nacionalni ispiti ni ove se godine neće ocjenjivati ni na bilo koji način utjecati na ocjene, ali postignuća će biti unesena pod bilješku u e-Dnevniku, iskazana brojem bodova i odgovarajućim postotkom.

Dani kada se nacionalni ispiti pišu redoviti su nastavni dani. Škole, prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne bi trebale organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, a učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.

Učenici će ispite pisati u svojim učionicama, a i za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektroničkih uređaja (npr. pametnih satova) – neće ih smjeti imati uz sebe.

Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.