IZLETIO SAŠA ZELENIKA

Smijenjen Jovanovićev zamjenik na osobni zahtjev

18.06.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenoj sjednici razriješila zamjenika ministra obrazovanja Sašu Zeleniku na njegov osobni zahtjev. Posljedica je to smjene ministra Željka Jovanovića i imenovanja novog ministra Vedrana Mornara

Saša Zelenika najprije je bio Jovanovićev pomoćnik, no odlaskom Marije Lugarić (SDP) postao je zamjenik ministra. Zelenika je bio jedan od Jovanovićevih najbližih suradnika koji je zbog prijedloga Zakona o znanosti i visokom obrazovanju uznemirio i duhove u SDP-u.

Sporne točke Zelenikinog prijedloga bile su umirovljenje sveučilišnih profesora i njihova evaluacija kroz napredovanje.

Tko će zamijeniti Zeleniku, Vlada tek treba odlučiti u dogovoru s novim ministrom Mornarom.


NOVE ULOGE NOVIH MINISTARA

Novi ministar zdravlja Siniša Varga službeno je razriješen dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tatjana Prenđa Trupec razriješena je dužnosti zamjenice ravnatelja te je istodobno imenovana vršiteljicom dužnosti ravnatelja Zavoda, do imenovanja novog ravnatelja temeljem provedenog postupka po javnom natječaju.

Vedran Mornar imenovan je novim članom Skupštine Hrvatske lutrije d.o.o., a Željko Jovanović, logično, razriješen te dužnosti.

Dosadašnji predstavnik Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću Rajko Ostojić razriješen je dužnosti te je Siniša Varga imenovan novim predstavnikom Vlade.

Siniša Varga i Vedran Mornar
imenovani su i novim članovima Pregovaračkog odbora Vlade za pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, a Ostojić i Jovanović razriješeni su tih dužnosti.

Mornar i Varga imenovani su novim članovima Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora te Nacionalnog povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Isto tako, izmjenom Odluke o osnivanju Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i Nacionalnog operativnog tijela za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Mornar se imenuje novim zamjenikom voditelja, a Siniša Varga članom, uz smjene bivših ministara.

Dvojac je imenovan i na dužnost člana Komisije za odnose s vjerskim zajednicama te članovima Radne skupine za koordinaciju i praćenje provedbe reformskih i drugih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016. godine. Oni su i novi članovi Radne skupine za koordinaciju sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom semestru.

Mornar je imenovan i na dužnost člana Povjerenstva za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade Republike Hrvatske u realizaciji plaćanja izgradnje višenamjenske gradske dvorane Športsko-rekreativnog centra 'Višnjik' u Zadru, te postaje zamjenik predsjednika Organizacijskog odbora Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016.

Novi ministri imenuju se članovima Koordinacije za društvene djelatnosti i ljudska prava, a dosadašnji se razrješuju.

U pregovorima o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva
i zdravstvenog osiguranjaviše neće sudjelovati Rajko Ostojić, Ljubica Đukanović i Ivana Šuman nego Siniša Varga, Tatjana Prenđa Trupec i Davor Katavić.

Novi član Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost znanosti i visokog obrazovanja je novi ministar Mornar.

Razrješeni su dosadašnji pomoćnici ministra zdravlja
Dubravka Pezelj Duliba, Ljubica Đukanović, Ivo Afrić i Mirela Bušić, a novim pomoćnicima imenovani su Dijana Cimera, Davor Katavić, Nataša Zorić i Dragan Korolija-Marinić.