međunarodno pravo

Smatra li se dizanje brane u zrak ratnim zločinom? Ovo piše u Ženevskoj konvenciji

06.06.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Dizanje u zrak brane Kahovka u južnoj Ukrajini u utorak crna je vijest dana, a njeno potpuno pucanje izazvalo bi katastrofu neviđenih razmjera. Jedno od prvih pitanja koje se postavilo je smatra li se ovakav napad ratnim zločinom po međunarodnom pravu

Ukrajinski dužnosnici optužili su ruske snage za dizanje u zrak brane Kahovka i naveli da je riječ o ratnom zločinu. Sky News je provjerio što međunarodno pravo kaže o tome je li dizanje brane u zrak ratni zločin.

Prvo, brane su zaštićene ratnim zakonima i Ženevskom konvencijom. Uništavanje brane Kahovka, ili neke slične njoj, smatralo bi se oružjem za masovno uništenje i neselektivnim ratnim zločinom, navodi taj britanski medij.

Članak 56. Dodatnog protokola I. Ženevske konvencije, među ostalim, navodi:

'Radovi i instalacije koje sadrže opasne sile, poput brana, nasipa i nuklearnih električnih elektrana, ne smiju biti predmet napada, čak ni ako su ti objekti vojni ciljevi, ako takav napad može uzrokovati oslobađanje opasnih sila i posljedične ozbiljne gubitke među civilnim stanovništvom.

  • +11
Uništena brana kod Hersona Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

'Drugi vojni ciljevi koji se nalaze na ili u blizini ovih radova ili postrojenja neće biti predmet napada ako takav napad može uzrokovati oslobađanje opasnih sila iz radova ili postrojenja i posljedične ozbiljne gubitke među civilnim stanovništvom.'

Rusija je zanijekala da stoji iza eksplozije, umjesto toga okrivljujući Ukrajinu za razaranje.