VLADAJUĆI PODIJELJENI OKO REZOVA

'Smanjivanjem osnovice plaća otvorili bismo još veću provaliju!'

11.12.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Ukoliko država neće dovoljno uštedjeti na rezanju dodataka na plaće zaposlenih u državnim i javnim službama, vladajući će morati posegnuti i za rezanjem osnovice plaća u iznosu od 5 posto. Informacija koja je neslužbeno procurila iz Banskih dvora nije mogla proći bez reakcija s druge strane Markovog trga

Ukoliko se Vlada doista odluči na linearno 5-postotno smanjivanje osnovice plaća za državne i javne službe, HDZ-ovog bivšeg ministra gospodarstva Đuru Popijača to neće previše iznenaditi. Naime, za njega će to samo biti logična posljedica pada gospodarskih aktivnosti i poreznih prihoda u posljednjih godinu dana.

'Nema reformskih zahvata, nisu se uspjeli dogovoriti sa sindikatima i fali im novca u proračunu. Mislim da drugog izbora nema. Nema ni očekivanja da mogu nešto drugo učiniti. Da mi je to prihvatljivo, naravno da nije. Ova godina je izgubljena u smislu pokretanja bilo kakvih gospodarskih aktivnosti i, naprotiv, vidimo da pada sve što ne bi smjelo pasti. Kad imate pad potrošnje, kad imate pad industrijske proizvodnje, kad imate generalno pad bruto društvenog proizvoda, očekivano da nemate očekivane prihode u proračunu i to je direktna posljedica svih negativnih kretanja u gospodarstvu. Imate 350 tisuća nezaposlenih i 40 tisuća više ljudi koji dobivaju naknadu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sve je to pritisnulo na proračun', prokomentirao je Popijač.

Takvu intenciju Vlade sigurno neće podržati HDSSB-ov Zoran Vinković.


To sasvim sigurno neće spasiti Hrvatsku od ovog bauljanja Vlade. Predlažem da se u onom kvizu 'Milijunaš' postavi nagradno pitanje koliko Hrvatska ima u stvarnosti poreza i da to treba biti pitanje za onih milijun kuna. Na to ne bi ni onaj mali Indijac iz onog filma 'Milijunaš' odgovorio. Smanjite saborskim zastupnicima ako hoćete i 10 posto, ali onima koji rade, bez obzira što imaju sigurnu plaću, ne možete svake godine sa svakom vladom smanjivati prava', kazao je Vinković.


Nesklon možebitnom rezanju osnovica plaća je i HSU-ov Silvano Hrelja, čija je stranka dio vladajuće koalicije.

'Moje je osobno mišljenje da tada idemo u jednu negativnu spiralu jer se bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa. S jedne strane štediš, a s druge strane se otvara još veća provalija. Ovo o čemu se sada razgovara sa sindikatom, a to su božićnice, to su regresi, to je određeni manevarski prostor i izvan toga ne postoji ništa, a da ne bi štetno djelovalo', poručio je Hrelja.

No ako se pita SDP-ovu potpredsjednicu Sabora Dragicu Zgrebec, smanjivanje osnovice plaća možda se neće moći izbjeći.

'U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini, morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna s obzirom na Zakon o financijskoj odgovornosti koji je na snazi i koji je jedan od pregovaračkih mjerila, a zapravo kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a', rekla je Zgrebec.

Uvjerena je da bi u slučaju neuspjeha sa smanjenjem plaća Hrvatskoj pao i kreditni rejting, što bi za sobom možda povuklo i ozbiljnije posljedice.

To znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima. S obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu, nego samo vršimo reprogram, u zadnjih nekoliko godina imali smo problem i s plaćanjem kamata. Zaista bi to bio velik problem za Hrvatsku', zaključila je Zgrebec.