INICIJATIVA GRAĐANA SPLITA

Službeno zatražen referendum za smjenu Keruma

13.02.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Inicijativa građana Splita, organizirana putem internetske peticije i Facebooka, uputila je danas javnosti i gradskim vijećnicima Splita otvoreno pismo i zahtjev za pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o razrješenju gradonačelnika grada Splita i njegovih zamjenika

Tim otvorenim pismom i zahtjevom su potpisnici Marija Brajčić i Ivica Delić zapravo formalno uobličili svoju recentnu akciju na društvenim mrežama. Primjerice, peticiju na internetu koju je pokrenula Brajčić je potpisalo više od sedam tisuća građana u nekoliko dana.

Svoj zahtjev potpisnici temelje na Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (članak 40b) i Statuta Grada Splita (članak 23) te traže od Gradskog vijeća grada Splita i svakog gradskog vijećnika pojedinačno pokretanje postupka za raspisivanje referenduma o razrješenju gradonačelnika grada Splita i njegovih zamjenika.

Povod za njihov zahtjev je, po njihovom mišljenju, potpuno neprimjerena reakcija gradske vlasti na vremenske neprilike koje su pogodile Split od 3. veljače 2012. godine pa nadalje, što je izazvalo višednevnu potpunu paralizu grada i nepopravljivu štetu za sam grad, kao i za sve njegove stanovnike.

'Smatramo da gradska vlast na čelu s gradonačelnikom nije poduzela ni minimum potrebnih mjera kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje grada, što dokazuje gradonačelnikova izjava da je sama ideja formiranja kriznog stožera smiješna. Time je počinjena direktna šteta za gradski proračun kroz propuštene višednevne prihode od poreza i prireza, sam proračun doveden je u opasnost zbog potencijalnih sudskih tužbi gotovo tisuću polomljenih građana, dok se štetan utjecaj na imidž grada u Hrvatskoj i inozemstvu ne može ni procijeniti', navodi se u otvorenom pismu.

Brajčić
i Delić nadalje ističu da su potpuno nezadovoljni i odnosom gradonačelnika prema Gradskom vijeću kao odrazu volje svih splitskih građana. Oni upozoravaju i da je aktualni gradonačelnik, po priznanju njegovih vlastitih službi, prenamijenio 50-ak milijuna kuna strogo namijenjenih za svrhu sanacije odlagališta Karepovac, što osim kršenja odluke Gradskog vijeća predstavlja i možebitno kazneno djelo.

'Vjerujemo da ste kao gradski vijećnici itekako upoznati s revoltom građana zbog ovakvog štetnog upravljanja gradom te da ste svjesni da i sami imenom i prezimenom odgovarate za svaki dan, mjesec i godinu koje ovaj saziv provede (ne)upravljajući Splitom. Pokretanjem postupka za raspisivanje referenduma vratilo bi se barem malo digniteta gradu i njegovim građanima, dok bi se aktualnoj gradskoj vlasti poslala vrlo jasna poruka građana', zaključuju Brajčić i Delić, te očekuju da će njihovi argumenti biti uvaženi.