NJEMAČKI MINISTAR POLJOPRIVREDE

Slučaj s kontaminiranim jajima je kriminal

08.08.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt u utorak je za televiziju ARD kazao da je slučaj kontaminiranosti jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju zapravo kriminal.

"Riječ je o kriminalu, to je vrlo jasno", kazao je Schmidt ne objavivši pojedinosti o incidentu. 

Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši. 

Europska komisija je objavila da je o većoj količini kontaminiranih jaja doznala krajem srpnja kada je dobila službenu obavijest od Belgije, no još nije ustanovljeno je li ta zemlja prekršila ijedno pravilo s obzirom na to da informaciju nije objavila ranije. 

Skandalom je pogođeno 12 od 16 njemačkih saveznih država. Prije otprilike tjedan dana doznalo se da jaja s nizozemskih farmi sadrže visoku razinu fipronila, sastojka koji se koristi za uklanjanje buha, uši i krpelja sa životinja. Treba istaknuti da je njegova upotreba kod životinja koje su namijenjene ljudskoj prehrani strogo zabranjena. 

Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umjereno toksičnim.