CAMERON U MOSKVI

Slučaj Litvinenko: Rusija nikad neće izručiti Lugovoja

12.09.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Rusija neće nikada izručiti glavnog osumnjičenika za ubojstvo ruskog agenta Aleksandra Litvinenka u Londonu, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nakon sastanka s britanskim premijerom Davidom Cameronom

'Članak 61 ruskog ustava navodi da ruski građanin ne može biti izručen stranoj zemlji radi suđenja. To se nikad neće dogoditi', rekao je Medvedev na konferenciji za novinare.

Aleksandar Litvinenko, bivši član Ruske obavještajne službe FSB, a poslije oštar kritičar Kremlja, izbjegao je u London gdje je umro 2006., otrovan radioaktivnim polonijem 201.

Slučaj je još izvor prijepora između Londona i Moskve koja odbija izručiti Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenika za Litvinenkovu smrt.

Lugovoj je sada zastupnik u ruskome parlamentu.

Upitan hoće li rusko odbijanje utjecati na gospodarsku suradnju dviju zemalja, Cameron je rekao da 'slučaj još nije zatvoren. Dvije vlade nisu suglasne... ali to ne znači da ćemo potpuno zamrznuti odnose', rekao je Cameron koji će se u ponedjeljak sastati i s premijerom Vladimirom Putinom. Taj sastanak bit će prvi kontakt visokog britanskog dužnosnika s Putinom koji je bio predsjednik države kada je Litvinenko otrovan, od toga slučaja.