misija

Slovenski vojni instruktori opet u Iraku

30.01.2020 u 11:37

Bionic
Reading

Slovenija je obnovila prisutnost svojih vojnika u okviru koalicijskih snaga u Iraku, iz koje su bili vraćeni u domovinu nakon napada Irana na bazu u Erbilu 8. siječnja, gdje su tada bili smješteni

'Slovenski vojni instruktori već su se vratili u misiju Nepokolebljiva odlučnost u Iraku. Šest slovenskih vojnika nalazi se na području djelovanja u sjevernom dijelu Iraka, gdje će u idućim danima početi s obučavanjem iračkih sigurnosnih snaga', priopćila je Slovenska vojska, prenose slovenski mediji.

Jednostrano povlačenje slovenskog kontingenta koji je djelovao u sklopu multinacionalnih savezničkiih snaga na području koje kontroliraju Kurdi, i to mjesec dana prije završetka njihova rotacijskog ciklusa, izazvao je svojedobno žestoke kritike političke oporbe u Ljubljani.

Ona je tvrdila da je evakuacija bila nepotrebna i štetila reputaciji Slovenije među saveznicima koji su unatoč iranskom napadu ostali u Iraku. Bilo je i kritika u slovenskim političkim strukturama, pa i neslaganja u samom vrhu, a premijer Marjan Šarec je krivnju za nekoordinaciju svalio na ministra obrane Karla Erjaveca te priznao je da je o odluci povlačenja snaga iz Iraka, što su je donijeli ministar obrane i predsjednik države Borut Pahor, bio obaviješten tek naknadno.