sporna fotografija

Slovenski suci na skupu političke stranke pred europske izbore

08.05.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Slovenska stranka Socijalnih demokrata (SD) ispričala se dvojici sudaca okružnog suda u Mariboru što je u sklopu svoje kampanje za europske izbore iskoristila njihovu prisutnost na svom tradicionalnom prvosvibanjskom izletu te fotografiju na kojoj su oni u crvenim majicama SD-a, zajedno s kandidatima stranke za Europski parlament i predsjednikom stranke Dejanom Židanom, povukla s društvenih mreža

Okružni suci Matjaž Štok i Slavko Gazvoda nisu članovi naše stranke. Dobili smo njihovu molbu da se fotografija skine s društvenih mreža, što smo i učinili, a njima i svima koji su zbog toga imali neugodnosti iskreno se ispričavamo, navela je vodeća slovenska stranka s lijevog političkog spektra.

Stranke s desne strane političke pozornice iskoristile su taj detalj iz kampanje socijaldemokrata da ih napadnu u svojim medijima, tvrdeći da su mariborski suci pod utjecajem i da 'koketiraju' s politikom iako im zakon propisuje suzdržljivost u političkom životu.

Kako navodi mariborski list 'Večer', obojica sudaca neslužbeno tvrde da se u slučaju objavljenih fotografija radilo o manipulaciji zbog čega su sami tražili skidanje fotografija s društvenih mreža i o slučaju izvijestili predsjednicu suda Alenku Zadravec.

Kao je predsjednica suda izjavila za isti list, suci su joj objasnili da već 23 godine sudjeluju na na spomenutom tradicionalnom izletu uz međunarodni praznik rada.

'Ove su godine na izletište došli kandidatkinje i kandidati socijaldemokrata za Europske izbore sa svojim obiteljima, pa smo se s njima pozdravili i fotografirali, ali nismo znali da će fotografija biti korištena za predizbornu kampanju', ispričali su suci svojoj predstojnici, navodi 'Večer'.

Zato su odlučili o svemu obavijestiti povjerenstvo za etiku i integritet pri državnom sudbenom vijeću koje sada mora odlučiti jesu li svojim druženjem i postupcima na prvomajskoj proslavi tijekom kampanje SD-a kršili sudačku etiku i integritet sudačke funkcije.