SPLETKE U VOJSCI

Janša traži smjenu ministra obrane Erjavca, premijer ne vjeruje u optužbe

07.05.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Vodeća slovenska oporbena stranka najavila je u utorak da će putem parlamentarne interpelacije tražiti smjenu ministra obrane Karla Erjavca zbog kontroverzne smjene zapovjednika kopnenih snaga slovenske vojske Mihe Škerbinca, na što je reagirao i premijer Marjan Šarec koji ne vjeruje da će stranci bivšeg premijera Janeza Janše taj pokušaj uspjeti.

"Interpelacija nije neočekivana i od ministra obrane očekujem da mi podnese izvješće o tome što je u toj stvari istina", kazao je Šarec, dodavši da ne vjeruje u istinitost optužbi protiv svog ministra i važnog člana vladajuće koalicije, a niti u uspjeh interpelacije.

"Oni su majstori u igri s interpelacijom, vjerujem da nas ni ovaj put neće razočarati", kazao je Šarec ironično, aludirajući na to da je oporbena Slovenska demokratska stranka i protiv prijašnje vlade Mire Cerara i njegovih ministara podnijela desetak interpelacija, ali uvijek bez uspjeha jer nije dobila potrebnu većinu u parlamentu, u kojemu Šarecovoj manjinskoj vladi stabilnost i dodatne glasove osigurava Ljevica (L) Luke Meseca.

Erjavec je prije dva tjedna smijenio zapovjednika, navodno nakon istrage o komplotu Škerbinca protiv načelnice glavnog stožera Alenke Ermenc, jer je Škerbinc, kako su prenijeli mediji, širio klevete o njenom zdravstvenom stanju zbog kojega je bila na dugom bolovanju. Oporba tvrdi drukčije pa su njeni predstavnici na izvanrednom zasjedanju parlamentarnog odbora za obranu ustvrdili kako je Škerbinc smijenjen jer je "pronatovski" orijentiran i jer je dopuštao kasne noćne vježbe artiljerijskog gađanja na vježbalištu Poček kod Postojne, što se nije svidjelo lokalnom stanovništvu.

Osim toga, članovi Janšine stranke u tom odboru ministra Erjavca su optužili za navodno stvaranje ilegalne "špijunske mreže" među vojnicima, koji onda navodno ministra obavještavaju o ponašanju vodećih kadrova u vojsci, što je Erjavec već energično demantirao.

"Prema mojim informacijama Erjavec je smjenom prijašnjeg zapovjednika samo izvršio zahtjev načelnice glavnog stožera Alenke Ermenc, na što ona ima pravo", kazao je Šarec u izjavi novinarima, ali je dodao da će cijelu aferu dodatno ispitati, makar u optužbe protiv svog ministra ne vjeruje. Janšina stranka najavila je da će u interpelaciji istaknuti i, po njihovim riječima, katastrofalno stanje u vojsci, odlazak kadrova i male plaće zaposlenih, zbog čega oni nemaju prave motivacije za rad.