ARBITRAŽNI (NE)SPORAZUM

Slovenski parlament želi pojašnjenje do četvrtka

29.09.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Slovenski parlament u utorak je rano ujutro maratonsku i za javnost zatvorenu izvanrednu sjednicu o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora završio zaključkom da vlada inicijativu za sklapanje arbitražnog sporazuma predstavi tom tijelu do četvrtka

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar izjavio je novinarima da se radi o "jakom i obvezujućem" zaključku za vladu, što u praksi znači održavanje još jedne izvanredne parlamentarne sjednice ovoga tjedna, koja će biti posvećena pitanju budućeg arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, temeljenom na drugom prijedlogu povjerenika Ollija Rehna.

Slovenija bi u petak na međuvladinoj konferenciji o hrvatskom pristupanju trebala odblokirati 11 pregovaračkih poglavlja.

Na maratonskoj sjednici koja se odužila do ranih jutarnjih sati, oporbene stranke zahtijevale su od premijera Boruta Pahora dodatna jamstva da će deblokada hrvatskih pristupnih rezultirati "pravednim" rješenjem dugogodišnjeg graničnog prijepora.

Pahor je na sjednici zastupnicima ponovio da su slovenski interesi i nakon deblokiranja hrvatskih pregovora u dovoljnoj mjeri zaštićeni okvirom budućih pregovora o granici i mogućoj arbitraži, pri čemu se pozivao na svoj dogovor s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i na jamstva švedskog predsjedništva EU-a.

Ponovio je da je sporazum o arbitraži "praktično već napisan", odnosno da će se temeljiti na drugom Rehnovu prijedlogu koji, po njegovim riječima, predviđa da arbitraža odlučuje o kontaktu slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem, te da su s time upoznati i hrvatska strana i švedsko predsjedništvo EU-a.

Slovenski mediji u svojim jutrošnjim izdanjima navode kako je Pahor dobio potporu parlamenta za uređivanje odnosa s Hrvatskom unatoč rezervama opozicijskih stranaka, a mariborski list "Večer" pita se u komentaru "je li višemjesečno blokiranje" hrvatskog pristupnog procesa uopće bilo potrebno.

Ljubljanski dnevnik "Žurnal", međutim, pomalo skeptično navodi da bi se rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom unatoč Pahorovim jamstvima moglo zakomplicirati. Već na pristupnoj konferenciji u petak vidjet će se hoće li se iskazati volja za postizanjem arbitražnog sporazuma, jer bi u suprotnom "pregovori brzo mogli doći u pat-poziciju".

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je za "Žurnal" da bi arbitražni postupak za rješenje graničnog pitanja mogao trajati jednu, a najviše tri godine. "Idealno bi bilo da proces ulaska Hrvatske u EU teče paralelno s arbitražom, a najavljeno je da će Slovenija zadržati sve sigurnosne mehanizme u svojim rukama", rekao je Balažic. Pojasnio je da će neka od hrvatskih pregovaračkih poglavlja Slovenija deblokirati tek onda "kad bude jasno kako se odvija sređivanje graničnog pitanja".