RUPELOVO ŠIKANIRANJE

Slovenski diplomati ishodili reviziju ocjene

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.06.2009 12:44
  • Objavljeno 02.06.2009 u 12:40
Dimitrij Rupel

Dimitrij Rupel

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Dva visoka slovenska diplomata uspjela su preko suda pokrenuti reviziju odluke o svojoj radnoj uspješnosti za 2005. godinu, kad su djelovali kao veleposlanici u Velikoj Britaniji i Ukrajini, piše u utorak ljubljanski dnevni list Dnevnik

LJUBLJANA - Sud za radna i socijalna prava u Ljubljani ovih je dana bivšem veleposlaniku u Velikoj Britaniji Iztoku Mirošiču i bivšem veleposlaniku u Ukrajini Primožu Šeligu dao za pravo u njihovu sporu s državom, pa će ocjena njihove radne uspješnosti, o kojoj su ovisni napredovanje na poslu, plaća i dužina godišnjeg odmora, morati biti retroaktivno promijenjena.

Šeligo i Mirošič (koji je sada u ministarstvu vanjskih poslova i koordinator za odnose s Hrvatskom) žalili su se da su u 2005. godini dobili ocjenu 'dobar', a ne 'odličan' zbog velikog političkog utjecaja tadašnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela na ocjenjivačku komisiju. Smatraju da procedura ocjenjivanja nije bila izvedena sukladno zakonu o ocjenjivanju državnih službenika te posebnom internom pravilniku o ocjenjivanju diplomata, nego je prevladao subjektivni kriterij i političko 'šikaniranje', navodi Dnevnik.

Pravilnik određuje desetak kriterija za ocjenu rezultata diplomatskog rada, uvažavajući za veleposlanike među ostalim i broj napisanih depeša, prilike te međunarodnu težinu države u kojoj djeluju. Iako je Velika Britanija 2005. godine predsjedavala Europskom unijom, kada je u Ljubljanu iz Londona poslano mnogo diplomatskih dopisa, a Ukrajina se u toj godini politički okretala prema EU-u nakon izvedene "narančaste revolucije", slovenski veleposlanici u tim državama dobili su ocjenu 'dobar' i to u godini kad je čak 55 posto slovenskih visokih diplomata dobilo ocjenu 'odličan'. Iako u pravilniku postoje kao mogućnost, ocjene 'dovoljan' i 'nedovoljan' u pravilu se ne daju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi