DELO:

Slovenski desničari trijumfirat će na EU izborima

12.04.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Na izborima za Europski parlament na kojima Slovenci 25. svibnja biraju osam svojih eurozastupnika, premoćnu pobjedu osigurat će Slovenska demokratska stranka (SDS) oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše, pokazuje anketa koju je prošli tjedan na 406 ispitanika proveo, a u subotu objavio ljubljanski dnevnik Delo

Lista SDS-a, najveće oporbene stranke u sadašnjem sazivu parlamentu osvojila bi 20,8 posto glasova, anketi.

Na drugom je mjestu zajednička lista dviju također oporbenih stranaka, demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Slovenske pučke stranke (SLS) s 11,5 posto glasova.

Koalicijska stranka Socijalnih demokrata (SD) koja je prošle i početkom ove godine vodila u svim anketama, osvojila bi samo 4,4 posto glasova, pokazalo je ispitivanje.

Prema rezultatima ankete, velik uspjeh na izborima za Europski parlament u Sloveniji mogu očekivati nacionalisti te neke novoosnovane liste i stranke. Tako anketa najavljuje da će Slovenska nacionalna stranka (SNS) nacionalističkog prvaka Zmage Jelinčiča osvojiti 12,1 posto glasova, a lista 'Vjerujem' koju vodi bivši vrhovni državni revizor Igor Šoltes 8,7 posto.

Liberalne i centrističke liste na euroizborima ne mogu očekivati veći uspjeh, kao ni tek novoosnovane stranke proizašle iz prosvjedničkih pokreta koji su prije godinu i pol dana bili u prvome planu zbog masovnih prosvjeda u gradovima.